
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’

Bij snijmais is het evenwicht tussen energie uit zetmeel en celwanden belangrijk. Zetmeel is een zeer goede energiebron, maar je oogst de hele plant. De celwandverteerbaarheid (%NDF) bepaalt hoeveel energie de koe uit deze restplant kan halen: een hogere verteerbaarheid maakt dat de celinhoud beter benut kan worden.
Celwanden buffer
Die energie uit celwanden is bovendien veilige energie op het vlak van pensgezondheid. Goed verteerbare celwanden zorgen voor pensbuffer en structuur en bieden tegenwicht aan snel fermenteerbaar zetmeel.
Extra VEM
Daarnaast zorgt een hoge plantverteerbaarheid natuurlijk voor extra voederwaarde in elke hap snijmais. Zetmeel levert gemiddeld 45% van de VEM, de NDF (celwanden) gemiddeld 30%. Hoe hoger de NDF-verteerbaarheid, des te hoger de VEM per kg droge stof. En dus het rendement: meer VEM in elke hap snijmais betekent meer melk uit ruwvoer.
LG werkt in de snijmaisveredeling daarom niet alleen aan de zetmeelopbrengst maar ook aan het verhogen van de plantverteerbaarheid. LG maisrassen blinken dan ook uit in verteerbaarheid én VEM-opbrengst op de Aanbevelende Rassenlijst.
In de animatievideo meer uitleg over snijmais en pensgezondheid:
Tekst: LG