
Optimale droogstand voor gezonde kalveren

Een koe die een goede droogstandsperiode heeft gehad, geeft de eerste melkbeurt vijf tot zes liter biest. De kation-anionbalans speelt hierbij een grote rol. De verhouding kationen en anionen in het voer is bepalend voor de kation-anionbalans. De kation-anionbalans heeft een verzurend of juist bufferend effect in het bloed. Bij een te lage kation-anionbalans geeft de koe te weinig biest en begint ze verzwakt aan de lactatie. Bij een te hoge kation-anionbalans is de biestproductie juist te hoog en is er een grotere kans op gezondheidsproblemen zoals melkziekte. Een hoge biestproductie betekent een lagere concentratie afweerstoffen of immunoglobulinen en daarmee een lagere biestkwaliteit voor het kalf.
Voeding laatste periode dracht
De voeding en mineralenvoorziening tijdens de laatste maand van de dracht zijn belangrijk bij het succesvol opfokken van jongvee. Een koe heeft in deze fase extra vitaminen en mineralen nodig voor de groei van het kalf, de biestvorming en het eigen onderhoud. Tekorten aan bijvoorbeeld vitamine E en selenium uiten zich in spierdystrofie, oftewel slappe kalveren.
Rantsoenoptimalisatie
Een droogstandsrantsoen moet vooral gericht zijn op een goede voeropname. Smakelijk, vers voer is hierbij essentieel. Het voer moet niet te energie- en eiwitrijk zijn. De norm is 800-850 VEM en 12-13% ruw eiwit. Met te energierijk voer kan de koe vervetten. Bij een te hoog gehalte aan ruw eiwit (>14%) wordt de biestproductie na het afkalven te hoog. Ook het soort eiwit is erg belangrijk. De verhouding tussen snel- en langzaam-fermenteerbaar eiwit is erg belangrijk voor een goede penswerking in de droogstand. Dit heeft effect op de kwaliteit van de biest. Optimaliseer regelmatig het droogstandsrantsoen samen met uw specialist en check of uw droge koeien daadwerkelijk vreten wat ze moeten vreten. Dit leidt tot kwalitatief goede biest, vitale kalveren en een vlotte opstart.
Meer weten?
Heeft u vragen over de droogstand? Wilt u weten hoe u kunt bijdragen aan de gezondheid van de kalveren? Neem dan vrijblijvend contact op met AR. Vul het contactformulier in op onze website of neem contact op via 0317-499510 of voer@argroep.nl.
Tekst: AgruniekRijnvallei