Longproblemen en scherp meest voorkomend na autopsie in Vlaanderen
Dit meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) in haar algemene Trends verslag. Van alle 320 ingezonden runderen boven de 2 jaar, krijgt 12,1 procent de diagnose pneumonie, oftewel longaandoening. Traumatische reticuloperitonitis (TRP), ook wel scherp in genoemd, is goed voor 11,2 procent. 8,5 procent van de onderzochte runderen blijkt een inwendige bloeding te hebben. Op nummer vier en vijf staan sepsis (infectie door bacterie of virus) of endometritis (baarmoederontsteking), met respectievelijk 7,6 en 5,1 procent.
Vooral het hoge aandeel scherp in valt de Vlaamse diergezondheidsdienst op. Daarbij herleiden ze 71,4 procent naar stukjes metaal uit versleten autobanden. Deze banden worden nog veel gebruikt om de kuilen mee af te dekken. Ook nagels en krammen komen voor. DGZ vond geen zwerfafval, zoals vermalen frisdrankblikjes in de onderzochte dieren.
Symptomen vaak laat ontdekt
Bij scherp in komt het ijzer in de netmaag terecht en kan vandaaruit in de lever, of het hart prikken. De symptomen zijn niet altijd even duidelijk. Soms hebben dieren een opgetrokken buik en kreunen ze als gevolg van pijn. Andere dieren verliezen gewicht en produceren minder. Als de longen aangetast zijn, kunnen de dieren ook ademhalingsproblemen vertonen, zo meldt DGZ. Omdat de aandoening meestal laat wordt ontdekt, komt de behandeling vaak te laat en kan het dier er aan dood gaan.
Om scherp in te voorkomen raadt de Vlaamse gezondheidsdienst aan om een magneet op de voermengwagen te plaatsen. Daarnaast luidt het advies om alle dieren ouder dan 1 jaar een magneet in te schieten.