Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
‘Onze interesse in Dynamisch Voeren was al een poosje gewekt toen we in 2011 een ander melksysteem met koeherkenning op ons bedrijf kregen. Voor de renovatie stonden we voor de keuze voor een kale melkstal of het optuigen van de melkstal en de meerkosten terugverdienen. De mogelijkheid om aan Dynamisch Voeren mee te doen, beïnvloedde zeker onze keuze om koeherkenning te monteren. Al langer wilden we met de uitdaging de krachtvoerkosten te beheersen aan de slag’, herinnert Case zich.
‘We zijn echte koeienliefhebbers. We gaan voor een maximale opbrengst en willen de koeien maximaal laten produceren met een maximale bescherming om de koe heen. Dat zou je onze bedrijfsstijl kunnen noemen. We wilden graag meer ruimte geven aan individuele koeverschillen. Elke koe is nu eenmaal verschillend. De koppel is de trend.’
Excuus
Door mee te doen aan Dynamisch Voeren verlieten ze het pad van de zesweekse melkcontrole. ‘Vroeger zat ik na de melkcontrole met lichte tegenzin de gegevens in te voeren in de voercomputer. Soms schoof dat wel een weekje op. Weer een week verloren. Nu de techniek er is, moet je gebruik maken van de mogelijkheden en koeherkenning en het voersysteeem aan elkaar koppelen. Als je, zoals wij, bovengemiddeld wilt produceren, brengt dat de nodige krachtvoerkosten met zich mee. Destijds hadden we wel de intentie om de voerkosten onder controle te krijgen, maar was er altijd wel een excuus om meer te voeren’, vertelt Case.
‘Meedoen aan Dynamisch Voeren was voor ons bedrijf echt een trendbreuk. Ik vond het spannend. We begonnen eraan terwijl we nog bezig waren met de verbouwing. Na zes weken heb ik het systeem uitgezet, want dat was geen goed idee. Daarna zijn we, toen alles weer rustig was, opnieuw gestart. Wel hebben we gekozen om meer bescherming voor de vaarzen in te stellen. Vaarzen moeten even langer de tijd krijgen om te laten zien wat ze kunnen, zo’n week of tien.’
Niet ingrijpen
AgroVision werkt voor Dynamisch Voeren samen met mengvoerleveranciers Agrifirm, ForFarmers, Hendrix, De Heus, AgruniekRijnvallei, ABZ Veevoeders. Case werkt met Agrifirm. ‘Voor mijn adviseur en mij is Dynamisch Voeren nauwelijks een onderwerp van gesprek. Alleen in het begin was hierover het contact wat intensiever. Van systeemstoringen krijgen we beiden een melding, maar de kracht van dit systeem is juist: niets doen. Ik kijk bewust niet naar de rapportages van Dynamisch Voeren, want dan zie je soms twee verschillende koeien met de zelfde lactatiecijfers met een totaal andere krachtvoergift. Het systeem houdt geen rekening met naam, kleur of verschil. Misschien dat ik er tien keer per jaar naar kijk. Toch moet je dat vooral niet doen, want dan ontstaat de behoefte om in te grijpen’, zegt Case lachend.
Heilige koe
Case de Jong zou Dynamisch Voeren zeker aanbevelen aan collega melkveehouders: ‘Als je koeherkenning op je bedrijf hebt, gebruik dan het gemak van de techniek, waarin je al in geïnvesteerd heb. Dynamisch Voeren is het enige systeem dat ruimte geeft voor de individuele potentie van de koe en financieel voordeel oplevert. De investering betaalt zich dubbel en dwars terug. We hebben de mengvoerkosten 2 tot 3 cent per liter kunnen drukken, dat is heel wat als je praat over 1,5 miljoen liter melk. Het meedoen aan Dynamisch Voeren heeft ook geen invloed op de conditie en vruchtbaarheid van onze koeien. En dat past in onze filosofie, want de koe is heilig.’
Mineraalefficiënt
Dynamisch Voeren past volgens Case prima bij de ontwikkelingen in de melkveesector: ‘Ik zie voor de toekomst wel een andere opbouw van het rantsoen. Dynamisch Voeren past hier prima bij. Om de milieubelasting te beperken, voeren we op ons bedrijf al een hoog aandeel gras en fosfaatarme brokken. En, omdat we hier een kilo pas voeren als hij uit kan, voeren we mineraalefficiënt. Kringloopwijzer en Dynamisch Voeren hoeven elkaar echt niet te bijten.’
Bedrijfssituatie
Case de Jong heeft samen met Barbara van Deuren een melkveehouderij in Hoogblokland. VOF Jongsteins heeft 125 stuks melkvee met bijbehorend jongvee. Er wordt geboerd vanuit gerenoveerde bedrijfsgebouwen met plaats voor 150 boxen in de stal en een 2 x 10 zij aan zij melkstal. Er wordt drie maal daags gemolken met een BSK ruim boven de 50. Bij de VOF is voor drie dagen per week een medewerker in dienst.
Barbara is tevens parttime dierenarts. Case is actief in de plaatselijke politiek, voorzitter Collectief Agrarisch Natuurbeheer Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en tevens voorzitter van Agrarische natuur- en landschapsvereniging collectief Den Haneker.
Dynamisch Voeren
Dynamisch Voeren van AgroVision is een manier van krachtvoerverstrekking, gebaseerd op de wetenschap dat niet elke koe op dezelfde efficiënte manier krachtvoer omzet in melk. Doordat bij Dynamisch Voeren niet naar behoefte maar op respons wordt gevoerd, is het resultaat een saldowinst oplopend tot € 10.000,- per jaar voor een bedrijf met zeventig melkkoeien.
Dynamisch Voeren baseert zich op de krachtvoeropname en de melkopbrengst van de vorige dag en berekent hieruit de individuele krachtvoerefficiëntie. Op basis van de individuele krachtvoerefficiëntie, de voerprijs en de verwachte melkopbrengst wordt de krachtvoergift berekend en via de voerautomaat verstrekt. Zo wordt de meeste melk tegen de minste kosten geproduceerd. Waar het optimum ligt in de relatie tussen krachtvoergift en melkopbrengst, bepaalt een rekenkundig model. Het hoogste saldo is het resultaat.