
Minder melk verliezen door de fitbit?

Fitbit
De installatie van de fitbits op het melkveebedrijf is de eerste stap voor het ophalen van informatie van de individuele koeien. Als eerste worden de koeien uitgezocht die deel gaan nemen aan de trial. Er is gekozen om alleen koeien deel te laten nemen die zich in de periode van 8 weken voor tot 16 weken na afkalven bevinden. Dit om vooral de risicogroep binnen de deelnemende bedrijven te volgen en hier een verbeterslag te maken. Na het uitzoeken van de koeien kunnen de sensoren omgehangen worden, en komen de koeien meteen terug in het systeem, zodat de melkveehouder ze kan volgen.
Eerste resultaten
Met de deelnemers is doorgesproken welke doelstellingen ze graag gerealiseerd zien in de komende periode. Denk hierbij aan antibioticagebruik en voeding in relatie tot gebruik van systemen en sensoren. Vanuit CowVision worden diverse kengetallen in de komende periode gemonitord, om te zien of doelstellingen gehaald worden.
Een week na installatie komen de eerste meldingen binnen bij de melkveehouder.
De eerste ervaringen van de melkveehouders zijn wisselend. Er is al een aantal mooie voorbeelden te noemen waarbij koeien eerder zijn opgemerkt door het systeem. Een van de deelnemers heeft bijvoorbeeld een van haar koeien eerder bekapt doordat het systeem een melding gaf. Deze koe is hierdoor sneller hersteld en heeft minder melk verloren. Hoewel het nog veel te vroeg is, om hier conclusies aan te verbinden, zijn dit inspirerende gegevens om mee verder te analyseren.
Sensoren
In totaal sluiten dit jaar zes melkveebedrijven zich aan bij de trial. Drie van deze bedrijven gingen al van start met het gebruik van de sensoren, deze sensoren helpen de melkveehouder bij het voortijdig detecteren van ziekten zoals mastitis, lebmaag verplaatsing, slepende melkziekte, kreupelheid etc. Dierdata worden direct gekoppeld aan de kengetallen in CowVision en omgezet in realtime overzichten; denk hierbij aan een attentie op de computer of telefoon zodat de melkveehouder meteen actie kan ondernemen. Ook worden met VoerwinstMonitor de voeropnames en voerefficiëntie vastgelegd. De informatie uit CowVision en VoerwinstMonitor wordt opgenomen in het OPTIcow begeleidingsprogramma van ZLTO.
Deelnemer gezocht
In dit project is nog ruimte voor één melkveehouder. Maakt u gebruik van de VoerwinstMonitor, melkmeting, bent u lid van ZLTO en bent u geïnteresseerd om als laatste bedrijf aan te sluiten in dit traject? Neem dan contact op met AgroVision, Fokko de Vries.