Nieuwe app voor registratie van klauwaandoeningen
Waarom een klauwgezondheidsapp?
Om de klauwgezondheidssituatie van een koppel koeien in beeld te brengen is het registreren van klauwaandoeningen zeer belangrijk. Met de app kunnen veehouders de historie en het verloop van de klauwgezondheidssituatie inzien en bijhouden. De Meteor app onderscheidt zich van soortgelijke apps door de mogelijkheid om gedetailleerdere data, zoals de locatie van de aandoening, aan te geven. Koeien die een behandeling hebben gehad komen op de herinneringslijst om een paar dagen later opnieuw te controleren. Bij een volgende controle kan de veehouder dan bijvoorbeeld precies zien of de aandoening op een bepaalde plek terugkerend is en hierop het behandelplan toe- of aanpassen.
Een ander voordeel van de app is dat de veehouder de klauwverzorger via de app toegang kan verlenen tot de data van zijn koeien. Er kunnen eenvoudig lijsten worden gemaakt van bijvoorbeeld de koeien die bijna droog gezet worden of de 100 dagen lactatie koeien. Hierdoor kan een gericht behandelplan gemaakt worden en de verbetering en kwaliteit van de klauwgezondheid op een bedrijf gewaarborgd worden.
Voor wie?
De app is te gebruiken voor veehouders met een Lely Astronaut melkrobot omdat het gekoppeld is met het T4C managementprogramma van Lely. De app is specifiek ontwikkeld voor de Lely Meteor klauwgezondheidsaanpak, dat vorig jaar september is gelanceerd. Deze totaalaanpak is gericht op zowel jongvee, droge koeien als melkvee. Alle factoren die van invloed zijn op klauwgezondheid worden hierin meegenomen. Het resultaat is een aanpak van klauwgezondheid op maat voor het desbetreffende bedrijf, bestaande uit drie pijlers; advies en begeleiding door Farm Management Support, specifieke hulpmiddelen en verzorgingsproducten. Verschillende melkveehouders zijn met deze totaalaanpak aan de slag gegaan en boeken veel succes als het gaat om de aanpak van bijvoorbeeld Mortellaro.
Na start met Lely Meteor kan men met de app de huidige klauwgezondheidssituatie in kaart brengen en bijhouden zodat de methode zo efficiënt mogelijk ingezet kan worden. De app is daarmee een onderdeel van Meteor, maar veehouders die geen Meteor hebben kunnen ook prima gebruik maken van de app.
Hoe werkt het?
Veehouders die met een Lely Astronaut melkrobot melken kunnen de data van hun koeien vanuit het managementprogramma T4C ‘binnenhalen’ in de app. Deze ‘dierdata’ omvat koenummer, koenaam, dagen in lactatie en lactatienummer. De data wordt iedere keer opgehaald en is dus steeds up to date, ook als er een nieuw dier bij komt of een koe afkalft. De status en behandelingen ten aanzien van klauwaandoeningen kunnen geregistreerd worden in de app waar op kan ieder moment de historie ingezien worden.
Na een behandelronde wordt er een rapportage gemaakt waarin de verdeling en de ernst van de verschillende klauwaandoeningen op het bedrijf inzichtelijk wordt gemaakt. De klauwverzorger kan als adviseur geregistreerd worden en kan op elk moment de data inzien. In de stal kan offline gewerkt worden met de app, zodra er een internetverbinding is kan de data gesynchroniseerd en opgeslagen worden.