Grassen herkennen? Let nu op doorschieten en bloeiwijze
Doorschieten en voederwaarde
Vanaf mei start de natuurlijke drang van grassen om door te schieten en te gaan bloeien. Dit wordt veroorzaakt door de temperatuur en daglengte. Stress door droogte kan ook schieten tot gevolg hebben.
Om zaadproductie mogelijk te maken is het onvermijdelijk dat gras doorschiet. Voederwaarde daalt maar structuurwaarde neemt toe. Bij een vroege 1e snede zal het gras massaal doorschieten in de 2e snede. Bij een late 1e snede Engels raaigras zijn planten vaak al aan het strekken en schieten ze niet meer door in de 2e snede. Op deze manier kan met management ingespeeld worden op opbrengst en voederwaarde van het gras.
Voor het winnen van gras met de hoogste kwaliteit is het doorschieten van gras niet gewenst. De voederwaarde gaat namelijk sterk achteruit doordat meer lignine gevormd wordt welke niet verteerbaar is. De opname van doorgeschoten gras is daarnaast ook veel lager dan van vers bladrijk gras.
Gras herkennen aan bloeiwijze
Wanneer het gras doorgeschoten is, dan is het interessant om te profiteren van de mogelijkheid om de bloeiwijze van de verschillende grassen in uw weide te bekijken. In bloei zijn verschillende grassoorten en ook kruiden beter te herkennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de cilindrische aarpluim van timothee.
Klik hier voor "soorten herkennen"
Als u een weide heeft waar veel ridderzuring in staat kunt u beter niet wachten tot deze doorschiet en zaad gaat produceren. Het zaad van ridderzuring kan namelijk tientallen jaren in de bodem kiemkrachtig blijven. Zorg ervoor dat de zuring voor de bloei uitgestoken, gemaaid of gebloot wordt zodat deze zichzelf niet kan zaaien. Daarnaast kan natuurlijk gespoten worden tegen ridderzuring.
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden