Positief verrast bij voeren sorghum
De eerste geluiden van de teelt van sorghum zijn positief. Zo zou het gewas minder gevoelig zijn voor schimmels en ziektes, is het minder droogtegevoelig en zou het met minder bemesting toch hoge opbrengsten kunnen halen. Bij de voederwaarde van sorghum zijn nog vraagtekens.
Kuilanalyse
Luuk vervolgt: “Uit de kuilanalyse leek de sorghum van veel mindere kwaliteit en voederwaarde te zijn dan de maiskuilen op ons bedrijf. Navraag leerde ons wel dat sorghum zo’n nieuw product is dat het voor laboratoria op het moment nog lastig is om de voederwaarde juist in te schatten. Op de proefvelden testen we veel verschillende typen sorghum naast elkaar. Dat speelt mogelijk ook een rol.”
Melkproductie
“We hebben de snijmais in het rantsoen ongeveer twee weken vervangen door sorghum. Uitgaande van de mindere voederwaarde zou de melkproductie bij de koeien lager moeten worden wanneer we met de sorghum zouden starten. Verder bestond het rantsoen uit voordroogkuil en krachtvoer.” Hoe hebben de koeien gereageerd? Luuk vat het als volgt samen: “Terugkijkend naar de geproduceerde liters melk kunnen we niet direct aanwijzen wanneer we begonnen zijn met de sorghum. In de tankuitslag valt op dat het melkvetgehalte ongeveer met 0,1% is gestegen. Dit kan verklaard worden door het hogere ruwe celstof gehalte van sorghum t.o.v. snijmais. Het melkeiwitgehalte is met ongeveer 0,1% gedaald en het ureumgehalte is gestegen naar eind twintig.
Sorghum bevat minder zetmeel in vergelijking met mais. Door dat lagere zetmeelgehalte was er op pensniveau waarschijnlijk iets te weinig energie beschikbaar met als gevolg het hogere ureumgetal en lagere melkeiwitgehalte. Hier kunnen we met het aanvullende krachtvoer op proberen te sturen. Door de lichte onderwaardering van de kuilanalyse is het lastig om direct het juiste krachtvoer te adviseren. Voor ons is duidelijk dat sorghum hoger gewaardeerd zou moeten worden dan onze kuilanalyse doet vermoeden.”
Positief verrast
Hoe kijk je terug op deze “voerproef”? “Al met al zijn wij positief verrast door het voeren van sorghum in de praktijk. We hebben aan de koeien niet kunnen zien dat ze enkele weken sorghum in plaats van mais gevreten hebben. En een koe liegt nooit.”
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden