Gras en eiwitkwaliteit
DVE geeft de hoeveelheid eiwit aan die beschikbaar en verteerbaar is in de dunne darm. Dit eiwit is onder te verdelen in microbieel eiwit welke in de pens wordt gemaakt door de pensbacteriën en het pensbestendige eiwit welke onaangetast de pens doorstroomt.
Ruw eiwit totaal geeft deze totale hoeveelheid N, omgerekend naar eiwit weer, inclusief ammoniak. Dit is te berekenen door de hoeveelheid stikstof te vermenigvuldigen met 6,25.
Conservering
Met de ammoniak fractie wordt de maat van conservering weergegeven. Een hoog gehalte geeft aan dat een groter deel van het eiwit verloren is gegaan. Deze ammoniak eiwit is door een koe nog wel te benutten, maar wel van minder hoogwaardige kwaliteit dan het ruwe eiwit.
Microbieel eiwit
2/3 van het DVE is afkomstig uit microbieel eiwit. Dit eiwit wordt geproduceerd in de pens door de pensbacteriën en –microben. Voor een hoge microbiële eiwitproductie dient het rantsoen veel eiwit te bevatten. Hiervoor past gras uitstekend in het rantsoen. Om dit plantaardig eiwit om te zetten in microbieel eiwit hebben de pensbacteriën ook veel brandstof/ energie nodig. Dit kunnen ze halen uit de fermentatie van koolhydraten uit celwanden. Om de snelle eiwitten te kunnen gebruiken dienen voldoende snel fermenteerbare koolhydraten in het rantsoen aanwezig te zijn. Denk hierbij aan de suikers in grassen. Verder zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor veel koolhydraten welke nodig zijn om de rest van het eiwit om kunnen zetten in hoogwaardig microbieel eiwit.
Mengselkeuze van belang
De COUNTRY MilkMore mengsels van DSV staan erom bekend dat ze voor extra DVE en melkproductie zorgen. Door het hogere aandeel suikers en goed verteerbare celwanden komt veel eiwit en energie beschikbaar voor microbiële eiwitvorming.
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden