Goede grasmat verlaagt ruw as in kuil
Doordat aan zand boterzuur/clostridium bacterien kunnen zitten heeft een kuil met een hoog ruw as gehalte ook vaak een hoger aandeel boterzuur en NH3. Het boterzuur zorgt voor een tragere en minder goede conservering in de kuil. Hierdoor zal een groter deel van het eiwit verloren gaan in ammoniak.
Verder zorgt het boterzuur voor smaakafwijkingen en daardoor meer restvoer. Wanneer gekozen wordt om de verloren voederwaarde te compenseren met de aankoop van meer krachtvoer zal dit extra kosten met zich meebrengen welke ook de efficiëntie op uw bedrijf negatief beïnvloeden.
Maatregelen
De meeste maatregelen richten zich op het juist afstellen van machines om zo minder zand in de kuil te krijgen. Denk hierbij aan de juiste maailengte (6-7 cm) en het voorkomen van oneffenheden in het perceel. Daarnaast is het belangrijk om in het na- en voorjaar tijdig mollen te vangen. Als eerste om te voorkomen dat grote molshopen veel zand in het gras brengen. Maar daarnaast zal op een plek waar een molshoop ligt geen gras groeien.
Na verloop van tijd zullen onkruiden of slechte grassen zoals straatgras en ruwbeemd deze plekken innemen. De open plekken zijn dan wel gevuld, maar tijdens een droge periode zullen deze grassen en onkruiden minder groeien of zelfs afsterven waardoor weer een open plek ontstaat.
Een dichte en gezonde grasmat is daardoor een heel belangrijke maatregel om zoveel mogelijk kwaliteitsgras in uw kuil te krijgen met zo min mogelijk zand en ruw as. Weideslepen, wiedeggen en doorzaaien zijn daarom bij het in stand houden van een goede grasmat van groot belang. Er zijn diverse COUNTRY grasmengsels beschikbaar om uw grasland mee door te zaaien of herstellen.
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden