
Voederbieten in het rantsoen?

Voederbieten leveren 15 tot 20 ton droge stof per hectare met een VEM-waarde van 1.100. In het rantsoen verhogen ze de melkproductie en gehaltes. De ¬smakelijkheid van het gewas stimuleert ook nog eens de ruwvoeropname.
Teelt
De teelt van voederbieten komt overeen met die van suikerbieten, en kan daarom perfect worden verzorgd door akkerbouwers en loonwerkers. Het zaaien en oogsten kan ook gewoon met machines van de suikerbietenteelt, mits goed afgesteld. Belangrijk is dat de pH van het perceel voldoende hoog is. Kijk hier voor het complete bemestingsadvies.
Bewaring en vervoedering
Na de oogst zijn er 2 opties: de bieten op een hoop opslaan en vers vervoederen, of de bieten gesnipperd met snijmais inkuilen. Dit moet dan samen met de maisoogst gebeuren, waardoor de bieten niet hun volledige groeiseizoen kunnen benutten. Voordeel is dat het rantsoen hiermee jaarrond voederbieten bevat. De verse bietenhoop moet in de loop van maart op zijn, omdat deze bieten opnieuw uitlopen.
Rassenkeuze
Bij de rassenkeuze is vooral van belang om voor een echte voederbiet te gaan, niet voor een veredelde suikerbiet. Echte voederbieten geven meer opbrengst, zijn gladder van vorm en bevatten wat minder suiker. Ze zijn daarom veiliger in het rantsoen. Kies afhankelijk van de ziektedruk op het perceel voor rassen met de juiste resistenties. Bekijk hier het LG assortiment voederbieten.
De LG ruwvoerspecialist kijkt graag mee of voederbieten ook op uw bedrijf goed passen:
Tekst: LG