'De natuurlijke voerbehoefte van de melkgeit'
In de aanloop tot de introductie van automatisch voeren in de geitensector heeft Lely een intensieve testperiode doorlopen. “Wij hebben verschillende melkgeitenbedrijven nauw gevolgd en hierdoor veel kennis opgedaan”, geeft Wilke aan. “We zijn nu klaar om de geitenmarkt te betreden en we zoeken hierbij bewust de samenwerking met andere erfbetreders van de veehouder om automatisch voeren van melkgeiten tot een succes te maken. Dit doen we bewust, omdat ook rantsoensamenstelling, voermanagement en diergezondheid een grote rol spelen.
Waarom automatisch voeren op melkgeitenbedrijven?
“Automatisch voeren past goed in de natuurlijke voerbehoefte van de melkgeit. Rust, reinheid en regelmaat staan hierbij centraal”, vertelt Wilke. Er is continu aanbod van vers, goed gemengd voer, wat meerdere malen per dag wordt aangeboden. Hierdoor zien we dat er meer rust heerst in de stal en tevens minder concurrentie is aan het voerhek, waardoor uiteindelijk de selectiekans wordt verminderd”.
Het voeren van geiten komt heel precies, lukt dat met automatisch voeren?
“Geiten zijn kieskeurige dieren. En juist met het automatische voersysteem kunnen we exact instellen hoeveel kilogram voer we per groep willen voeren, afgestemd op de behoefte van de dieren. We zien bijvoorbeeld dat er in de nacht niet heel veel vers voer gevoerd moet worden, dit kunnen we instellen. Het managementprogramma geeft exact de voernauwkeurigheid weer en mengverhoudingen van de verschillende rantsoenen.”
Hoe begeleiden jullie geitenhouders tijdens de opstart?
“De inventarisatiefase is een hele belangrijke stap in de begeleiding op het geitenbedrijf. Tijdens deze fase worden de mogelijkheden wat betreft automatisch voeren op het desbetreffende bedrijf in kaart gebracht. Zo komen we niet voor verrassingen te staan als het gaat om capaciteit en implementatie. Wanneer er een project start hebben we managementbegeleiding ruim voor- en na opstart. Dit houdt in: (voer) -management- strategie, melkproductie, diergezondheid etc. Dit proberen we samen met andere betrokken partijen van het bedrijf te doen om gezamenlijk het automatisch voeren succesvol te implementeren.”
Hoe zijn de resultaten/ervaringen bij geitenhouders?
“We hebben gezien dat automatisch voeren leidt tot verhoogde voeropname en tevens een stijging in melkproductie van een krappe halve kg per geit per dag. Dit komt voornamelijk doordat we voeren naar behoefte en het meerdere malen aanbieden van vers, goedgemengd, voer. We hebben ook een lage restvoerwaarde gezien. Tevens geeft het automatisch voeren een flinke tijdsbesparing tot ruim 10 uur in de week. Ook geitenhouders geven aan erg tevreden te zijn met het systeem. Zij ervaren voordelen als een stijgende voeropname en minder selectie door het voeren van kleine verse porties per groep, waardoor de dieren minder risico lopen op verzuring.”
Voor welke geitenhouders is het interessant om automatisch te gaan voeren?
“Het voeren is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus en automatisch voeren biedt een mooie kans in het flexibel indelen van de dag. Bedrijven die de geiten gemengde rantsoenen voeren met diverse grondstoffen en samenstellingen voor de verschillende groepen kunnen hierdoor goed sturen en managen. Het biedt ook een mooie kans voor bedrijven die geen extern personeel hebben.”
>> Meer weten over automatisch voeren op uw geitenbedrijf? Kom op 7 maart naar het geitensymposium over toekomstgericht geiten voeren in Venray, met presentaties van Denkavit, ForFarmers en Lely.
Aanmelden via: www.forfarmers.nl/geitensymposium