
‘30 ton drogestof snijmaïs is haalbaar’

In het verbeteren van de totaal verteerbare opbrengst van snijmaïs zit nog ruimte genoeg. Theoretisch kan dat oplopen tot 60% meer”, stelt Vlaswinkel. Met zijn team selecteert hij rassen die een hogere verteerbaarheid hebben, gecombineerd met de beste landbouwkundige eigenschappen. “Daarbij kijken we speciaal naar de hoogst verteerbare opbrengst. Dat is wat anders dan alleen selecteren op droge stofopbrengst!”
Elk jaar 1,9% meer verteerbare opbrengst
Jaarlijks realiseren we een toename van de droge stofopbrengst van 1,3% en een verbetering van de voederwaarde met 0,4%. De totaal verteerbare opbrengst is gemiddeld jaarlijks 1,9% gestegen. En dan is snijmaïs ook nog veel vroeger geworden. We zouden theoretisch nog 60% kunnen winnen. Dat zou ruim 30 ton verteerbare opbrengst per hectare kunnen opleveren.
Focus op kVEM per hectare
In het maïskweekprogramma van LG ligt de focus al sinds jaar en dag op het verhogen van de totale kVEM per hectare: dus voederwaarde uit zetmeel en uit de restplant. Met name in voederwaarde uit de restplant is nog veel winst te behalen.
Jaarlijks testen we onze rassen op minstens 40 proefvelden in West-Europa, met als basis Nederland. Zo kunnen we perfect inspelen op de Nederlandse wensen en omstandigheden en toch profiteren van onze grote schaal.
Tekst: LG