Voordelen van maïs als krachtvoervervanger voor melkvee
Het product
Bij melkvee wordt met name gebruik gemaakt van pletmaïs als krachtvoervervanger. Hierbij worden de maïskorrels geplet of gemalen aan de hand van de afstelling van de hamermolen. Op deze manier kunt u de verteringssnelheid van het product sturen. Bij CCM worden de korrels en kan een beperkt deel van de spil mee geoogst worden. Nadat het product wordt gemalen wordt het ingekuild en wordt het met name in de varkensvoeding en voor melkvee gebruikt. Bij MKS wordt de gehele kolf (korrels, spil & kolfvliezen), de kolfsteel en soms een stukje van de stengel en wat blad geoogst en vervolgens ingekuild.
Voeding
Geplette maïs haalt een gehalte van ongeveer 1250 VEM en een DVE van 100 en 720 gram zetmeel. In vergelijking met snijmaïs geeft CCM een verhoging van ongeveer 300 gram/kg droge stof. Hierdoor gaat de zetmeelconcentratie omhoog naar een niveau van 650-700 gram/ kg droge stof. Dit maakt zowel geplette maïs als CCM en MKS geschikt als gedeeltelijke krachtvoervervanger voor koeien met een hoge melkproductie. De afbraaksnelheid kan gestuurd worden door de fijnheid van het malen. Let wel op het lagere eiwit niveau, het mineralen gehalte en het structuurgehalte van het rantsoen. Zowel de kolf als de gehele maïsplant hebben een hoge fosfaatbeschikbaarheid wat van belang is voor een hoge fosfaat efficiëntie in het rantsoen.
Rassenkeuze
De juiste rassenkeuze is van belang bij een geslaagde teelt van korrelmaïs. Korrelopbrengst is de belangrijkste parameter bij de berekening van de rentabiliteit van geplette maïs/CCM/MKS. Daarnaast is resistentie tegen stengelrot ook van belang omdat deze vooral voorkomt bij een afrijpend gewas. Bij stengelrot kunnen de kolven gaan hangen of zelfs wegvallen en kan de maïsplant omvallen.
Het maïsras LIBERATOR van DSV is een uitermate geschikt maïsras voor korrelmais en verwerken tot krachtvoervervanger. Het is een middenvroege alleskunner welke op de Duitse rassenlijst hoog scoort met een enorme korrelopbrengst. Daarnaast heeft LIBERATOR een hoog zetmeelgehalte en heeft het ook een goede resistentie tegen stengelroten bladvlekkenziekte. LIBERATOR wordt ook in Nederland beproefd en scoort goed als snijmaïs en korrelmaïs.
Klik hier voor meer informatie over het DSV maïsras LIBERATOR
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden