Welke groenbemester bevriest het snelst?
Ook de bovengrondse massa dient als voeding voor het bodemleven en voor opbouw van humus. Wat gebeurt er als we een groenbemester laten staan in de winter? Dat hangt natuurlijk van het weer af maar ook van de soorten die je hebt gezaaid. DSV volgt een demoperceel met TerraLife mengsels op lemig zand in Ven-Zelderheide (L).
De demoproef met 10 objecten is eind augustus gezaaid en de complexe TerraLife mengsels zijn uitstekend gegroeid. Vanaf december heeft het een paar keer gevroren. Niger is het meest vorstgevoelig, de plant ziet er sterk en massaal uit maar zodra deze vorst ruikt kleurt deze zwart en sterft af. Maar ook Deeptill Tillage Rammenas is inmiddels goed afgestorven. De paalwortel zal in het voorjaar een luchtgat open laten waardoor de bodem sneller opwarmt.
Op de foto’s van 2e week januari zie je dat vrijwel alle componenten al verteren. Maar ondergronds is het helemaal niet doods. ‘’de grond onder de TerraLife is veel ruller en droger dan onder braak’’ aldus Thijs Schoenmakers van DSV zaden. ‘’Er zitten momenteel zelfs regenwormen bovenin. Als er nog een beetje vorst komt hoeft deze groenbemester niet meer bewerkt te worden in het voorjaar. Goed voor de bodem maar het spaart ook een werkgang uit’’.
De paalwortel van Deeptill tillage rammanas heeft zijn werk gedaan. De grond onder de TerraLife groenbemester is extreem rul. De wortel zal nu snel verteren en een luchtgat open laten in het voorjaar.
Als de temperatuur boven nul is gaan regenwormen weer aan het werk en zetten de plantenresten om in vruchtbare humus
Tekst: DSV Zaden
Beeld: DSV Zaden