“Extra aandacht voor de bodem loont”
Deze functie is ontstaan vanwege de behoefte van de klant naar meer kennis over bodem en ruwvoerteelt. “De veehouder investeert in goed uitgangsmateriaal en een juiste bemesting om een maximale opbrengst te halen. Bij een gezonde bodem zal dat ook uitkomen. Soms is er echter onvoldoende aandacht voor bijvoorbeeld pH of organische stof en dan kunnen de opbrengsten tegenvallen. Met onze adviezen kunnen we de veehouder ondersteunen in het realiseren van maximaal rendement.”
Voorafgaand aan het advies stelt de teeltspecialist vragen als ‘Wat doe je met de grond, zijn er bijvoorbeeld storende lagen? Is er in het bemestingsplan nog ruimte voor de aanvoer van compost?’ Gert: “Organische stof is van levensbelang voor de grond, want de grond geeft niet, de grond ruilt. Het bodemleven moet te eten hebben. Een groenbemester na de mais is daarom geen “moetje” maar een must. De kwaliteit van het grasland in het voorjaar van 2017 wordt grotendeels in de herfst van 2016 al bepaald. Bijvoorbeeld door een onkruidbestrijding of het doorzaaien van een grasperceel.”
De teeltspecialist begeleidt veehouders en loonwerkers op het gebied van ruwvoerteelt, bemesting, rassenkeuze, oogst en conservering. Daarnaast fungeert hij als vraagbaak voor de melkveespecialisten, als er specifieke vragen zijn over gewasteelt of om samen in het groeiseizoen bij de gewassen te gaan kijken. Hierbij wordt ook duidelijk de samenwerking met de loonwerker gezocht. Bovendien is de teeltspecialist werkzaam in de regio en dus op de hoogte van alle plaatselijke ontwikkelingen rondom gewas- groei en weersomstandigheden in de regio.
Gert: “met mijn voorliefde voor ruwvoerteelt ben ik in mijn rol als teeltspecialist ruwvoer helemaal in mijn element: samen met de veehouder en loonwerker werken aan een maximale opbrengst van gras- en maisland.”
Tekst: ForFarmers