
Wijzigingen in mestwet toegelicht

Wet Grondgebonden groei melkveehouderij
Introductie van de voeder-mest-overeenkomst
De definitie van melkveefosfaatoverschot wordt aangepast: fosfaatproductie door melkvee -/- fosfaatruimte -/- melkveefosfaatreferentie -/- fosfaatafzet via voer-mest-overeenkomst. Via een Algemene Maatregel van Bestuur worden nadere regels gesteld over de voer-mest-overeenkomst. Bij de nadere regels moet worden gedacht aan een maximumafstand tussen productie- en afzetlocatie van 20 km en een borging dat het voer is afgenomen op basis van een koopovereenkomst en accountantsverklaring.
Door de regionaal afgezette mest in mindering te brengen op het melkveefosfaatoverschot daalt de verwerkingsplicht die volgt uit de Wet verantwoorde groei melkveehouderij. De berekening van de maximumhoeveelheid mestverwerking volgens de Wet grondgebonden groei melkveehouderij verandert niet. Doordat het melkveefosfaatoverschot echter afneemt, leidt dit er direct toe dat een bedrijf minder of geen grond hoeft te verwerven in het kader van de Wet grondgebonden groei. Let wel, dit amendement heeft geen betrekking op het compenseren van grondgebonden bedrijven voor de generieke afroming bij de toekenning van fosfaatrechten.
Wet Invoering stelsel fosfaatrechten
1. Geen generieke korting grondgebonden bedrijven
Grondgebonden bedrijven, die latente plaatsingsruimte op hun bedrijf hebben, worden volledig ontzien bij een korting op het fosfaatrecht. Dit geldt voor bedrijven waarvan de fosfaatproductie door melkvee in 2015, verminderd met de fosfaatruimte in 2015, negatief is. Ook bedrijven die net niet grondgebonden zijn, worden ontzien: een bedrijf wordt uitsluitend gekort tot het punt dat het door de korting grondgebonden wordt.
2. Niet afromen van varkens- en pluimveereductierechten
Het wetsvoorstel bevatte de mogelijkheid om vanwege overschrijding van het fosfaatplafond te kunnen korten op varkens- of pluimveerechten. Dit onderdeel is verwijderd.
3. Ingeschaard vee
Boeren die gezamenlijk overeenkomen dat zij de fosfaatrechten willen herverdelen vanwege uitgeschaard vee, worden daartoe gefaciliteerd. Het fosfaatrecht van de landbouwer die melkvee op 2 juli 2015 had uitgeschaard, wordt bij toekenning verhoogd, zonder afroming; het fosfaatrecht van de inscharende landbouwer wordt tegelijkertijd verlaagd. Dit moet worden gemeld bij RVO voor een nog te bepalen datum.
4. Knelgevallenregeling
Via een AMvB wordt geregeld dat categorieën van bedrijven die disproportioneel worden geraakt door de invoering van fosfaatrechten, in aanmerking komen voor een verhoging van het aantal toe te kennen fosfaatrechten. Een adviescommissie moet zich buigen over situaties waarin bedrijven onder de knelgevallenregeling kunnen vallen. Gedacht wordt aan bedrijven die voor 2 juli 2015 onomkeerbare financieringsverplichtingen zijn aangegaan en biologische bedrijven.
5. Bedrijfsspecifieke verantwoording
Het aangenomen wetsvoorstel fosfaatrechten geeft de mogelijkheid om bij ministeriële regeling een alternatieve methode aan te wijzen om de productie van dierlijke meststoffen te bepalen: de KringloopWijzer. Het ontwerp van deze regeling moet aan de Eerste en de Tweede Kamer worden voorgelegd. De wens is dat de regeling binnen acht maanden aan de Kamers wordt voorgelegd, zodat de KringloopWijzer zo snel mogelijk kan worden gebruikt.
6. Horizonbepaling
Het fosfaatrechtenstelsel moet een tijdelijk karakter krijgen en wordt op een nader te bepalen moment afgeschaft. Als datum van mogelijke afschaffing wordt gedacht aan 1 januari 2023. De mogelijkheid van fiscale afschrijving van rechten komt op deze wijze dichterbij.
Vervolg
Voordat de gewijzigde mestwet in werking treedt, moet deze nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. De beide wetsvoorstellen – grondgebonden groei en fosfaatrechten – worden gezamenlijk behandeld. De behandeling in de Eerste Kamer is gepland in februari, nadat eerst een bijeenkomst met deskundigen heeft plaatsgevonden.
Heeft u vragen, neem dan contact op met uw Alfa-adviseur. Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jeroen van den Hengel