
Penswerking en mais: fabels en feiten

Feit: een pens kan je maar 1 keer vullen
De hoeveelheid energie die hoogproductief melkvee kan opnemen, wordt begrensd door de maximale droge stofopname: een pens kan je immers maar 1 keer vullen. Hoogproductief melkvee heeft een hoge energiebehoefte. De uitdaging is om het voer zo efficiënt mogelijk te benutten: eruit halen, wat erin zit.
Fabel: celwandverteerbaarheid geeft snelle mais
Bij snijmaïs levert het zetmeel 45% van de energie (VEM), de energie uit celwanden levert 30% van de VEM. De energie in de celwanden is de meest veilige energiebron voor een melkkoe. Doordat celwanden eerst afgebroken moeten worden, komt de energie hier geleidelijk uit vrij. Een hoge celwandverteerbaarheid geeft dus geen verhoogde kans op pensverzuring.
In tegendeel zelfs: pensbacteriën kunnen extra microbieel eiwit vormen uit deze pensenergie. In combinatie met een goede herkauwactiviteit zorgt een hoge celwandverteerbaarheid voor een betere voerefficiëntie en extra melkdrijving.
Feit: teveel zetmeel verzuurt
Zetmeel is een uitstekende energiebron voor hoogproductief melkvee, maar vereist wat voorzichtigheid. Zetmeel uit snijmaïs is bijna 100% verteerbaar en komt ook vrij op pensniveau. Een te hoog zetmeelgehalte geeft een grote kans op (subklinische) pensverzuring.
Met de zeer snel afgerijpte mais van 2016 is extra voorzichtigheid geboden: de zetmeelstructuren zijn minder uitgehard, waardoor het zetmeel op pensniveau nog sneller afbreekbaar is.
Feit: celwandverteerbaarheid levert meer melk op
Elke hap snijmais bestaat voor meer dan de helft uit restplant. De mate van verteerbaarheid hiervan (%NDF) bepaalt hoeveel melk de koe hiervan kan maken. Een hoge NDF-verteerbaarheid levert veel extra melk op: elke 5% hogere NDF-verteerbaarheid levert 30 VEM/kg ds extra!
Ook je voerkosten drukken door meer kVEM van je percelen snijmais en meer liters melk uit eigen ruwvoer te halen?
Tekst: LG