Wat moet u dit jaar nog regelen voor uw mestverantwoording?
Fosfaatverwerkingsplicht
(Melkvee)bedrijven met een fosfaatoverschot in 2016 moeten mogelijk een hoeveelheid fosfaat verwerken. De meest voor de hand liggende manier om dat op dit moment te organiseren is het aankopen van VVO’s. Berekent u uw fosfaatproductie bedrijfsspecifiek, dus met BEX of de KringloopWijzer? Maak dan een zo nauwkeurig mogelijke prognose van het overschot. U heeft tot en met 31 december de tijd om het juiste aantal VVO’s te kopen. Bij de meeste aanbieders van VVO’s kunt u zonder administratiekosten de definitieve hoeveelheid VVO’s bijstellen aan het eind van het jaar. Maak hier afspraken over. Wees extra alert op de verwerkingsplicht als u minder grond in gebruik heeft ten opzichte van de meest recente jaren.
Grondgebondenheid
Loopt u langs het randje om te kunnen voldoen aan de grondgebondenheidseis? Dan is er momenteel in de dieraantallen weinig meer bij te sturen. Toch is ook op dit punt een prognose van belang. Bij (geringe) overschrijding kan het afvoeren van koeien wellicht soelaas bieden. Mogelijk moet u deze dieren anders in 2017 toch afstoten in het kader van de fosfaatreductieregeling.
Mestafzet
Dit jaar kende onder meer een nat voorjaar en een slechte liquiditeitspositie in de melkveehouderij. Bij een aanzienlijk deel van de melkveehouders heeft dit ertoe geleid dat er nog een hoeveelheid mest op het bedrijf is gebleven, die had moeten worden afgevoerd. Zorg ervoor dat deze hoeveelheid niet alleen ‘administratief’ aanwezig is, maar ook in werkelijkheid. Houd er daarbij rekening mee dat de mestproductie van uw veestapel tussen 1 januari en minimaal 15 februari kan worden opgeslagen of wordt afgevoerd. Voor het bijhuren van opslagruimte bij derden geldt een aantal aandachtspunten. Laat u goed adviseren als u dit overweegt.
Aanvullende gegevens
Vergeet niet dat uiterlijk 31 januari 2017 de ‘Aanvullende Gegevens’ voor (kunst)mest digitaal moeten zijn gemeld bij RVO. Zorg ervoor dat opgegeven voorraden de werkelijke situatie zo dicht mogelijk benaderen. Hierop kan worden gecontroleerd.
Derogatie
Van de derogatie kan in ieder geval nog in 2017 gebruik worden gemaakt. U heeft tot 31 januari 2017 de tijd om zich hiervoor aan te melden.
KringloopWijzer
Alle melkleverende bedrijven zijn verplicht de KringloopWijzer in te dienen over 2016. Zorg in ieder geval voor bemonstering en het noteren van de eindvoorraden van alle partijen voer per 31 december. Zie het artikel Al aangemeld voor de centrale database KringloopWijzer.
Maak de administratie op orde
Het gebeurt regelmatig dat na afloop van een jaar de mestverantwoording nog wordt gecontroleerd. Met alle gevraagde details, uitzonderingen en opstapelende regels is een foutje snel gemaakt. Achteraf is het soms lastig te bedenken hoe het ook alweer zat. Zorg ervoor dat alle documenten met betrekking tot de mest van 2016 netjes geordend bij elkaar worden opgeslagen. Dan kunt u uw energie besteden aan de ontwikkelingen voor 2017 en verder. Er komt nog veel op u en uw bedrijf af.
Vraag het Alfa
Wilt u ondersteuning in het complexe mestdossier? Van een second opinion tot volledige ontzorging op het gebied van mest en mineralen kunt u bij Alfa terecht. Met 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Tekst: Jelmer Sietzema