Toch integratie natuurbeschermingsrecht en omgevingsrecht?
Dat kan ook niet anders en is ook logisch, maar deze ogenschijnlijke logica zorgt toch nog regelmatig voor vraagtekens in de praktijk. De vraag is niet over welke vraagtekens we het hier hebben, maar of er nog ontwikkelingen zijn die een verdere integratie van deze rechtsgebieden bespoedigen. Het antwoord is, zoals zo vaak, niet zwart-wit.
Evaluatie PAS en pilotzaken Raad van State
Het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het PAS-bureau Bij12, het IPO en het RIVM hebben de PAS en de gang van zaken in het eerste jaar dat het beleid in werking is geëvalueerd. Het beleid heeft positieve kanten en minder positieve kanten, maar het is wel bijzonder dat de makers van het beleid het ook evalueren. Het rapport omvat dan ook een overwegend positieve beoordeling met een aantal milde aanbevelingen. Dit betekent dat het PAS-beleid vooralsnog niet drastisch gaat veranderen. Op 30 november en 1 december komen negen zaken voor bij de Raad van State. Hierin volgt op een later moment uitspraak. Een en ander is van groot belang voor het vervolg van de PAS. Spannende data dus. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Nieuwe Wet natuurbescherming op 1 januari 2017
Geen wijzigingen in de PAS, maar wel een nieuwe Wet natuurbescherming. Hoe zit dat? De PAS is een beleidsinstrument voor de vergunningverlening van Natuurbeschermingswetvergunningen. Dit was geregeld in de Natuurbeschermingswet 1998, met overigens enkele wijzigingen in 2015. Het deel van de wet dat vergunningverlening betreft, wijzigt enkel in zeer beperkte mate. Met de nieuwe wet is eigenlijk een ander doel beoogd: de integratie van de Boswet en de Flora- en Faunawet. Hetgeen deze laatste twee wetten regelden, wordt per 1 januari 2017 geregeld via de Wet natuurbescherming. Dit lijkt een zuiver juridische wijziging, maar dat is het niet. Zo krijgen de faunabeheereenheden te maken met nieuwe regels. Ook verandert de verkrijging van een ontheffing van de Flora- en Faunawet.
Voor agrarische ondernemers gaat het hier vooral om het doen van een sloopmelding. Bij het slopen van bedrijfsgebouwen kunt u een aantal flora- en faunawaarden tegenkomen. Denk aan dieren zoals uilen die moeten worden beschermd. Voorheen moest u bij het ministerie van Economische Zaken een ontheffing aanvragen via RVO.nl. De bevoegdheid hiertoe verschuift naar de provincies. Hiermee verandert ook de wijze van aanvragen en moet u sneller een flora- en faunacheck doen. Bent u bezig met een nieuwbouwproject voor een agrarische locatie en heeft u nog geen Natuurbeschermingswetvergunning? Dan worden bovengenoemde elementen aan elkaar gekoppeld. Wilt u iets slopen of heeft u plannen? Kijk dan goed naar de nieuwe Wet natuurbescherming en schakel deskundige expertise in om de juiste volgorde te bepalen.
Omgevingswet 2019
De nieuwe Wet natuurbescherming is een opmaat voor een verdere integratie op het gebied van het omgevingsrecht. Eerder schreven wij al over de nieuwe omgevingswet. Veel veranderingen komen op ons af: van 26 wetten naar één wet en van meer dan honderd AMvB’s naar vier. De Omgevingswet beoogt dus een verregaande integratie, ook op het gebied van natuurbescherming. Dat klinkt mooi en in de basis is dat ook zo. Dit betekent tegelijkertijd dat het aanvraagproces van vergunningen complexer wordt. Waar nu nog de mogelijkheid bestaat om zaken los te benaderen, gaat dat straks veranderen. Deze complexiteit is inmiddels ook duidelijk geworden aan de initiatiefnemers: de invoering van de wet is nu uitgesteld tot 2019, waar dit eerst 2018 was. Dat is op zich natuurlijk jammer, maar het geeft u ook ruimte om uw zaken op orde te krijgen.
Alfa adviseert u
Heeft u nog bouwplannen? Heeft u een Nb-vergunning van een andere omvang dan uw milieuvergunning? Of wilt u nog wat rechtbreien? Laat Alfa u adviseren over uw huidige vergunningen, uw plannen of de aanstaande wijzigingen in het omgevingsrecht. Met meer dan 30 kantoren zijn wij overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar http://www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie
Tekst: Jasper Vijfhuizen