Financieren van melkveebedrijven nog steeds mogelijk
We kunnen uiteraard niet voorbijgaan aan de boodschap die banken aan de melkveesector en de overheid afgeven. Het stelsel van fosfaatrechten is met een jaar uitgesteld, naar 1 januari 2018. Die situatie brengt grote onzekerheden met zich mee. Als melkveehouder wordt u hiermee geconfronteerd, naast de impact van de lage melkprijs van de afgelopen periode. Juist in deze situatie is het belangrijk verder te kijken en te onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn.
Productiebeperking
Hoe de nabije toekomst eruit komt te zien is nog onduidelijk. Door verschillende instanties wordt overleg gevoerd, maar het is wel duidelijk dat de overheid een vorm van productiebeperking in de toekomst zoekt. Het doel daarvan is onder het gestelde fosfaatplafond te blijven en te voldoen aan de Europese nitraatrichtlijn. Of de derogatie daarbij komt te vervallen is ook nog onduidelijk. Dit aspect zou een enorme impact hebben op de mestplaatsingsruimte in Nederland, met fors hogere mestafzetkosten als gevolg.
Ondanks de berichtgeving in de media blijven banken met u de liquiditeitsproblemen analyseren en daar waar nodig helpen met kredietuitbreiding of uitstel van aflossing. Daarbij is het belangrijk
dat u bij langjarige uitgangspunten aantoont dat u aan alle financiële verplichten kunt voldoen. Financieren blijft te allen tijde maatwerk. Als er sprake is van voldoende draagkracht op het gebied van ondernemerschap, rentabiliteit, vermogen en zekerheden, dan schromen banken niet om mee te werken aan uw plannen.
Optimalisatie bedrijfsprocessen
Heeft u te maken met een hoge kostprijs of kritische melkopbrengst? Dan is het belangrijk dat u zich richt op optimalisatie van bedrijfsprocessen. Mogelijk moeten er ingrijpender keuzes worden gemaakt. De tijden van een vaste goede melkprijs zijn helaas voorbij. De melkmarkt is sinds de afschaffing van het melkquotum volatieler dan voorheen. Een melkveehouder moet in de toekomst beschikken over voldoende financiële buffers die hij in mindere tijden kan aanspreken.
Kan uw exploitatie tegen een stootje?
Naast uzelf willen banken ook graag weten of uw exploitatie voldoende weerstand kan bieden aan toekomstige gevoeligheden. Denk daarbij aan eventueel minder mogen produceren als gevolg van wet- en regelgeving, melkprijsschommelingen, de afhankelijkheid in grondposities die kan leiden tot gevoeligheid voor voer en mest, rentestijgingen enzovoort. Goed inzicht is vereist om de juiste keuzes te kunnen maken in het kader van een toekomstperspectief van uw bedrijf. Inzicht in uw bedrijfsprocessen en een goed plan voor de toekomst zijn voor u als individuele melkveehouder noodzakelijker dan ooit.
Vraag het Alfa
Praat over deze zaken met uw bedrijfsadviseur van Alfa. Wij beschikken over specifieke agrarische kennis. Daarnaast kunnen we op basis van uw historische gegevens een goede analyse maken en daarmee richting geven aan uw mogelijkheden. Daarmee helpen we u een weloverwogen besluit te nemen in roerige tijden, welke richting u ook kiest. Met 30 vestigingen zijn wij overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jan van der Vegt