Hoe kan ik mijn voerwinst direct verhogen?
Door de huidige melkprijsontwikkeling kan het zinvol zijn om opnieuw naar de rantsoensamenstelling te kijken, met name naar de hoeveelheid en soort krachtvoer in het rantsoen. Past de gekozen strategie van geconcentreerd voeren nog bij de huidige omstandigheden? Wegen de kosten die u maakt voor de laatste liter melk nog op tegen de opbrengst? Een goedkopere en minder geconcentreerde brok kan tot lagere krachtvoerkosten leiden.
Voerwinstcalculator
Echter als de kosten lager zijn, maar er ook minder melkopbrengst is, komt er een moment dat er per saldo een lagere voerwinst is. Bekijk samen met uw melkveespecialist en met behulp van de ‘voerwinstcalculator’ welke broksoort, onder welke omstandigheden het verstandigst is. Zo kunt u waar mogelijk kosten verlagen, zonder opbrengst te verliezen en ziet u ook op welk moment het verlagen van de krachtvoerkosten gaat leiden tot verlaging in plaats van verhoging van de voerwinst.
Tot welk productieniveau is een oudmelkte koe, die u van plan bent om af te voeren, nog interessant om te melken? Onderstaand een voorbeeldberekening:
Toelichting:
- Voor mestafzetkosten is gerekend met €15,- per kuub
- Voor voerkosten is gerekend met 20 kg ds x 20 cent
- Hou er rekening mee dat oudmelkte koeien meestal aanzienlijk hogere gehaltes in de melk hebben en daardoor ook een hogere melkprijs/kg dan het bedrijfsgemiddelde
De hoeveelheid melk heeft een direct effect op de opbrengsten. Meer melkkoeien met een hoger productie in combinatie met zo min mogelijk jongvee is een goede strategie om voldoende cashflow te houden. Via Melk€ffictiënt kunnen wij u adviseren over de juiste strategische keuze. Vraag uw melkveespecialist of accountmanager voor meer informatie.
Tekst: ForFarmers