Nederlandse voerproef met Shredlage-mais
Shredlage hakselaars hakselen de mais in delen van 18 tot 26 mm, veel grover dan gangbare machines. In tegenstelling tot andere vormen van grof hakselen wordt bij Shredlage de korrel goed gekneusd, wat belangrijk is voor het benutten van de voederwaarde van de mais door de koe. Ook worden de maisdeeltjes in de lengte uit elkaar getrokken. De verwachting is dat Shredlage gehakselde mais in het rantsoen goed is voor de gezondheid van de koe en daarmee mogelijk ook kan bijdragenaan een hogere melkproductie.
Op het proefbedrijf in Oenkerk werd half oktober Shredlage mais en traditioneel gehakselde mais van hetzelfde perceel ingekuild. In deze proef zullen de komende maanden twee groepen melkkoeien worden gevoerd met Shredlage-mais, en met conventioneel gehakselde mais. Verder zal het rantsoen indentiek zijn. Op deze manier kan worden onderzocht en gemeten of en hoe de koeien reageren op de Shredlage-mais, en of er effect waarneembaar is op de productieresultaten, de conditie en gezondheid van de dieren. Ook wordt gekeken naar eventuele verschillen in dichtheid in beide maiskuilen.
De proef is een samenwerking van ForFarmers, de Dairy Acadamy in Oenkerk en distributeur van landbouwmachines Kamps de Wild.
Thijs Braam, marketingmanager Plant bij ForFarmers: “Er zijn onderzoeken beschikbaar uit Amerika en Duitsland, maar daar zijn de omstandigheden anders. Dit onderzoek zal ons veel meer inzicht gaan geven in het effect van Shredlage-mais onder Nederlandse omstandigheden.” De eerste resultaten worden verwacht in het voorjaar van 2017.
- Meer over de voerproef ziet u in de onderstaande video, gemaakt door Melkvee Magazine
- Bekijk verder ook het advies van ForFarmers ten aanzien van haksellengte en Shredlage
Tekst: ForFarmers