Eventuele korting op perceelscorrecties gaat naar beneden
Onlangs hebben een aantal klanten bericht gekregen over een zogenaamde teledetectie, waarbij percelen op basis van luchtfoto’s opnieuw zijn beoordeeld. Dat RVO blijft corrigeren baseert de dienst op nieuwe inzichten van steeds scherpere luchtfoto’s. Alfa pleit ervoor dat deze discussie op de millimeter eens wordt stopgezet. Een boer wil niet elk jaar het idee hebben dat zijn grond elk jaar minder kan worden, terwijl er feitelijk geen enkele wijziging op deze percelen plaatsvindt. Is een perceel op een nette en geloofwaardige manier ingetekend, dan zou RVO deze intekening moeten overnemen. Alleen bij duidelijk onjuiste intekening zou correctie op zijn plaats moeten zijn.
Aanpassing korting systematiek GLB
Dat de Europese Commissie de gevolgen van deze correcties ook te veel van het goede vindt, blijkt uit de vereenvoudiging van de kortingsregeling op dit vlak. Sancties en kortingen op het uit te betalen subsidiebedrag, die worden opgelegd bij afwijkingen in landbouwgrond, worden aangepast. De korting was afhankelijk van het afwijkingspercentage tussen de feitelijke en de opgegeven omvang.
U werd pas gekort wanneer de afwijking meer dan 3% of 2 hectare betreft. Deze voorwaarde wijzigt niet. Wanneer u een te grote afwijking heeft, wordt een korting toegepast met een factor 1,5 in plaats van factor 2. Bij grotere afwijkingen (tot 20% en tot 50%) liep deze korting nog verder op, met zelfs uitsluiting tot gevolg. Voor deze grotere afwijkingen geldt nu ook de kortingsfactor van 1,5.
Indien u voor de eerste keer een afwijking heeft van meer dan 3 tot 10% of 2 hectare, krijgt u een gele kaart. Bij een gele kaart wordt de helft van de korting berekend. Bij herhaling in een ander kalenderjaar wordt de andere helft alsnog in rekening gebracht. Deze wijzigingen gaan voor de meeste aanvragen in voor het jaar 2016.
Blijft het zinvol om uw percelen aan te passen of op te meten?
Als u uw percelen qua intekening aanpast, is de kans op correcties door RVO een stuk groter dan wanneer u de intekening van RVO aanhoudt. GPS-metingen lossen dit probleem van discussie dan ook niet op. Als u het niet eens bent met perceelcorrecties is bezwaar maken tegen de uitbetaling van betalingsrechten uw goed recht. Wanneer u Alfa inschakelt kunt u bij deels gelijk krijgen van uw bezwaar al een onkostenvergoeding van RVO ontvangen. GPS-metingen kunnen het bezwaar wel helpen onderbouwen. Maar RVO blijft echter hun steeds betere luchtfoto’s als uitgangspunt gebruiken. Ons advies is om bij het intekenen van de percelen uw perceel zo goed mogelijk conform de feitelijke situatie in te tekenen.
Heeft u vragen over het intekenen van percelen, het voeren van bezwaren of de toegepaste kortingssystematiek? Neem gerust contact op met ons. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Met 30 vestigingen zijn wij overal dichtbij.
Tekst: Gerrit Jan Pullen