Hoe speelt u in op de fosfaatwetgeving op uw bedrijf?
Dit jaar, 2016, is eerste jaar dat de melkveehouderijsector te maken heeft met de Algemene maatregel van bestuur Grondgebondenheid. Het is de tweede in de reeks van waarschijnlijk drie nieuwe maatregelen waaraan de sector moet voldoen. Vorig jaar heeft de Wet verantwoorde groei melkveehouderij al zijn intrede gedaan. Vermoedelijk volgt komend jaar wetgeving op het gebied van fosfaatrechten. Kortom, een opeenstapeling van verschillende wetten en daarnaast verschillende referentiemomenten. Hierdoor is de fosfaatwetgeving ingewikkeld.
Wetsvoorstel
De wetgeving die de introductie van de fosfaatrechten mogelijk maakt is onlangs naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit deze stukken blijkt dat veel zaken rondom de introductie zoals verwacht worden uitgevoerd. Ook komen enkele opvallende zaken naar voren. Zo is het nog niet zeker dat u een eventueel bedrijfsspecifiek voordeel uit de KringloopWijzer mag meetellen in de verantwoording van de fosfaatproductie. Hierover kan de staatssecretaris in een later stadium een besluit nemen. Desondanks is het verstandig te kijken naar de beste manier voor uw bedrijf om de generieke korting op fosfaatrechten op te vangen.
Zoals uit het voorstel blijkt krijgt u per 1 januari 2017 fosfaatrechten toegewezen op basis van de aantallen vee die u had op 2 juli 2015. Vervolgens worden deze toegewezen rechten per 1 januari 2018 gekort met 4-8% (het percentage wordt naar verwachting in juli 2017 bekendgemaakt). Bent u sinds 2 juli 2015 gegroeid in het aantal stuks vee? Dan moet u wellicht ook aankomend jaar al terug in het aantal stuks dat u mag houden.
Tegengaan gedwongen krimp veestapel
Het makkelijkste alternatief voor het niet laten krimpen van de veestapel is het verwerven van extra fosfaatrechten. Het is hierbij verstandig na te gaan hoeveel rechten u dan moet verwerven en welk budget u hiervoor beschikbaar heeft. Is het economisch wel verstandig om rechten te verwerven tegen een bepaalde prijs? Of realiseert u een beter resultaat wanneer u de veestapel inkrimpt?
Ook kunt u inzetten op maatregelen die een positieve invloed hebben op de fosfaatproductie op uw bedrijf. Hierbij kunt u denken aan:
Een efficiënte jongveeopfokhet verhogen van de melkproductie per koegoede prestaties op de KringloopWijzer
Efficiënte jongveeopfok
Een efficiënt ingerichte jongvee-opfok is gericht op de aantallen vee die u nodig heeft op uw bedrijf. Een lager vervangingspercentage leidt ertoe dat u ook minder jongvee hoeft op te fokken om het aantal stuks melkvee op niveau te houden. Ook het (voor een deel) uitbesteden van de jongvee-opfok kan u fosfaatruimte opleveren. Die kunt u inzetten voor het houden van (extra) melkkoeien. Ook kunt u bijvoorbeeld denken aan de leeftijd waarop u vaarzen laat afkalven. Weet u dit bijvoorbeeld te verkorten van 26 naar 24 maanden, dan heeft u ruim 7,5% minder jongvee op uw bedrijf.
Verhogen van de melkproductie per koe
De melkproductie per koe verhoogt u enerzijds door een extra krachtvoergift en op de langere termijn door fokkerij. Op kortere termijn kunt u ook de melkproductie per koe verhogen door het ondereind van de veestapel (versneld) af te voeren. Door koeien met een relatief lage productie te verkopen gaat het gemiddelde van de gehele veestapel omhoog. De totale fosfaatproductie neemt dan af doordat er minder koeien worden gehouden. Hierdoor kunt u al een deel van de korting op de fosfaatrechten opvangen. Ook het optimaliseren van de tussenkalftijd kan hierop een duidelijk invloed hebben.
Goede prestaties op de KringloopWijzer
Ook kunt u inspelen op de resultaten op de KringloopWijzer. Zoals aangegeven is het nog onzeker of het bedrijfsspecifieke voordeel (in dit geval BEX + BEP) al direct mag worden meegenomen in de verantwoording voor de fosfaatproductie voor de fosfaatrechten. U mag dit voordeel uiteraard wel meenemen in de verantwoording van de gebruiksnormen, de wet Verantwoorde groei melkveehouderij en de wet Grondgebonden groei melkveehouderij’. Misschien is het zo dat u dit bedrijfsspecifieke voordeel (BEX + BEP) in een later stadium pas mag toepassen, bijvoorbeeld pas vanaf 1 januari 2018 in plaats van 1 januari 2017. Vaak is het behalen van voordelen op de KringloopWijzer niet in één stap te maken. Daarom is het toch verstandig hierop in te spelen. Immers: op het moment dat u wellicht van het voordeel gebruik kunt maken, kunt u wellicht ook voordeel halen uit de bedrijfsspecifieke excretie (BEX + BEP) in de KringloopWijzer.
Alfa helpt u graag
De inkrimping van de veestapel heeft grote gevolgen voor veel melkveehouders. Maatregelen die u kunt nemen op uw bedrijf om de gevolgen hiervan te beperken vragen over het algemeen veel tijd. Het is noodzakelijk nu alvast na te denken hoe u deze korting op uw bedrijf denkt te gaan opvangen. Uw Alfa adviseur helpt u graag om te kijken waar voor uw bedrijf de mogelijkheden liggen. Neem hiervoor contact op met de adviseur in uw regio.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Met 30 vestigingen zijn wij overal dichtbij.
Zie ook: Nog diverse onduidelijkheden over de fosfaatrechten
Tekst: André Arfman