Houd ook rekening met vleesvee bij controle fosfaatrechten
Na 1 oktober kunt u nog steeds de gegevens controleren op de site van RVO.nl en eventueel wijzigingen doorgeven. Het voorgestelde fosfaatstelsel richt zich in eerste instantie op melkveebedrijven voor wat betreft het verbod om meer fosfaat te produceren dan het toegekende fosfaatrecht en het toekennen van de fosfaatrechten. De toename van de fosfaatproductie is immers vooral toe te schrijven aan de groei van de melkveehouderij. De reikwijdte van het stelsel is echter breder. Niet alleen bedrijven die dieren houden voor de productie van melk, maar nadrukkelijk ook bedrijven die dieren houden die benodigd zijn voor de productie van melk krijgen te maken met fosfaatrechten. Denk aan jongveeopfokbedrijven.
Categorie 100, 101 en 102
In het wetsvoorstel is aansluiting gezocht bij de bestaande diercategorieën in de Meststoffenwet. Het gaat dan om:
melk- en kalfkoeien (categorie 100)jongvee jonger dan 1 jaar voor de melkveehouderij èn vrouwelijke opfokkalveren voor de vleesveehouderij tot 1 jaar (101)jongvee ouder dan 1 jaar ínclusief overig vleesvee maar met uitzondering van roodvlees- en fokstieren (102).
Dit zou betekenen dat ook zoogkoeienbedrijven en vleesveebedrijven met jongvee in categorie 101 en 102 over fosfaatrechten moeten beschikken.
Correctie mannelijke vleeskalveren
Het aantal dieren per categorie is door RVO bepaald op basis van de gegevens in het I&R-register op 2 juli 2015. Dit register maakt echter geen onderscheid tussen melkvee en vleesvee. Om die reden heeft RVO met de gegevens van de Gecombineerde opgave 2015 een correctie toegepast. In de GDI 2015, onderdeel ‘Rundvee op 1 april 2015’ hebben bedrijven het houdersdoel aangegeven. Op basis van het houdersdoel in de GDI zijn de gegevens in I&R gecorrigeerd voor witvlees- en rosékalveren en voor ander mannelijk jongvee voor de vleesproductie. Aandachtspunt is dat tussen de peildatum van de GDI (1 april 2015) en 2 juli 2015 een aantal maanden zit, waardoor de situatie op 2 juli 2015 net anders geweest kan zijn.
Fosfaatrechten zijn voor houder dieren
In geval van het uitbesteden van de jongveeopfok en/of het uitscharen van het vee bepaalt het wetsvoorstel dat de fosfaatrechten aan de houder van de dieren worden toegekend. Het is van ondergeschikt belang of de houder ook de eigenaar van de dieren is. De rechten zijn voor de jongveeopfokker/inschaarder die feitelijk op peildatum 2 juli 2015 de dieren in zijn stal onderbracht, op zijn land weidde en de verzorging op zich nam.
Controleer gegevens, ook na 1 oktober
Bedrijven die mogelijk recht hebben op fosfaatrechten ontvingen in augustus een brief van RVO. Hierin werd gevraagd om de gegevens te controleren die van belang zijn voor de vaststelling van de fosfaatrechten. Ook bedrijven waarvan RVO geen of onvoldoende gegevens heeft, zijn aangeschreven. Het gaat hier om bedrijven die geen Gecombineerde opgave 2015 hebben gedaan en/of bedrijven die te maken hebben gehad met een bedrijfsoverdracht of splitsing.
De applicatie voor het indienen van de zienswijze is ook na 1 oktober open. Vanaf 1 oktober verschijnt een melding in het formulier dat het nog mogelijk is om een zienswijze in te dienen, maar dat RVO niet kan garanderen dat de zienswijze kan worden meegenomen bij het vaststellen van de fosfaatrechten. RVO streeft ernaar om zo lang mogelijk ingestuurde zienswijzen te beoordelen. Wacht hier niet mee. Het belang van een juiste toekenning is immers groot.
Wilt u hierover meer informatie, neem dan contact met uw bedrijfsadviseur. Met 30 vestigingen is Alfa altijd dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jeroen van den Hengel