Keerpunt in de markt was medio april
Zuivelnoteringen laten duidelijk opgaande lijn zien
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/07/56/117/milk_gabor_adony_via_pixabay.-detail.jpg)
De zuivelfabrieken kunnen weipoeder het hele jaar aan de straatstenen nog niet kwijt. Er is redelijk veel kaas geproduceerd dit voorjaar omdat daar, dankzij de gedaalde zuivelprijzen, toch redelijk vraag naar bleek. Dit in tegenstelling tot weipoeder. Dat was op een gegeven moment zelfs gratis te krijgen, mits je de transportkosten betaalde. Ook nu levert weipoeder niet meer op dan 66 euro per 100 kilo; en dat is al ongeveer vanaf februari zo. Deze week houdt ZuivelNL de notering voor weipoeder stabiel.
Melkpoeders
De notering voor mager melkpoeder bestemd voor veevoer (‘feed’) blijft eveneens onveranderd, en wel op 230 euro per 100 kilo. Niettemin is de prijs wel opgeklommen vanaf het dieptepunt, in de tweede week van april, toen nog 213 euro werd genoteerd.
Mager melkpoeder voor menselijke consumptie (‘food’) noteerde half april nog 225 euro; dat is de afgelopen anderhalve maand gestaag opgelopen tot 250 euro nu: een plus van 2 euro ten opzichte van vorige week.
Vol melkpoeder noteert zelfs 6 euro hoger en komt daarmee op 353 euro per 100 kilo.
Boter
Boter doet vrolijk mee; hier gaat de notering met 5 euro omhoog tot 478 per 100 kilo. Dat is een stijging van 18 euro vergeleken met half mei. Toen stond de boternotering op 460 euro, maar dat was niet het diepste punt van het eerste halfjaar van 2023. Dat werd eind januari aangetikt, met 430 euro per 100 kilo.
Analyse zuivelmarkt
Elke vrijdag verschijnt op Melkvee.nl een uitgebreide zuivelmarktanalyse waarin de wereldwijde trends van de zuivelmarkt nader worden toegelicht. Daarin worden eveneens de kaas en mozzerellaprijzen en de spotmarktnoteringen meegenomen. Ook de ontwikkelingen van de melkaanvoer zijn onderdeel van deze analyse.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Gábor Adonyi via Pixabay