Advies haksellengte en Shredlage
Uit proeven in Amerika blijkt Shredlage, in vergelijking tot grof hakselen met een traditionele hakselaar (19 mm), een hogere melkproductie op te leveren. Dit is te danken aan een betere beschikbaarheid van de korrel bij Shredlage in vergelijking met traditioneel grof gehakselde mais (19 mm). Daarnaast laat recent onderzoek uit Duitsland zien dat er geen verschil is in de opname en melkproductie tussen Shredlage (26 mm) en traditioneel kort gehakselde mais (7 mm).
Bij koeien die gevoerd waren met Shredlage-mais, waren zowel de zuurtegraad in de pens als de herkauwactiviteit hoger ten opzichte van traditioneel gehakselde maissilage. Dit betekent dat de extra structuur bij Shredlage bijdraagt aan een verbeterde pensgezondheid bij melkkoeien. Dit kan op langere termijn een positief effect hebben op de (klauw)gezondheid en vruchtbaarheid. Tevens kan door Shredlage mais, in veel rantsoenen bespaard worden op aankoop van een extra structuuraanvulling.
Goed inkuilmanagement randvoorwaarde voor grof hakselen
Goed inkuilmanagement is een voorwaarde om grof te hakselen of om Shredlage tot een succes te maken. De langere plantdelen bij grof hakselen en bij Shredlage zijn moeilijker te verdichten. Dit is vooral in de bovenste laag van de maissilage zichtbaar. De verdichting in een silo met keerwanden was bij Shredlage gemiddeld 13% lager en in de bovenste laag 25% lager dan standaard gehakselde mais. Een lagere verdichting geeft een groter risico op broei. Om dit te voorkomen is het advies om extra aandacht te besteden aan de verdichting van de bovenste laag en eventueel door fijner te hakselen.
Advies haksellengte
Het advies voor haksellengte staat in onderstaande tabel. Bij een aandeel > 40% maissilage in het basisrantsoen levert de extra structuur door grover hakselen voordeel op voor de pensgezondheid en kan in veel gevallen een extra structuuraanvulling achterwege blijven. Omdat de verdichting van de kuil minder goed is bij mais met een hoog drogestofgehalte, wordt grof hakselen afgeraden bij kuilen met een DS% hoger dan 38%. Bij Shredlage is het advies om de haksellengte te verkleinen naarmate het DS-gehalte van de mais hoger is. Voorwaarde is altijd een goede korrelkneuzing: als dit niet voldoende is, verbeter dan de afstelling van de korrelkneuzer.
Het risico op broei neemt toe naarmate de voersnelheid lager en de buitentemperatuur hoger is. Bij een te lage voersnelheid (minder dan 1.5 m/week) wordt grof hakselen of Shredlage afgeraden. Voor maissilage die in de zomer wordt gevoerd, raden we een kleinere haksellengte aan.
Advies inkuilmiddel
Bij grover hakselen en bij Shredlage adviseren we een dubbelwerkend inkuilmiddel (bij voorbeeld Pioneer 11CFT (inclusief enzymwerking), Ecocool Corn ,of Ecocorn DA) toe te voegen. Dit zorgt voor een optimale conservering door een snelle daling van de zuurtegraad en voorkomt broei tijdens het uitkuilen. Dit geldt vooral als de maiskuil minder goed verdicht kan worden, de voersnelheid laag is of wanneer de maiskuil in de zomer wordt gevoerd.
Wanneer grover hakselen of Shredlage adviseren?
Het maken van grof gehakselde maissilage of Shredlage kan worden geadviseerd bij een goed inkuilmanagement, een hoog aandeel maissilage in het rantsoen en als extra structuur in het rantsoen noodzakelijk is voor een goede pensgezondheid.
Tekst: ForFarmers