Ammoniak niet als probleem maar als oplossing: ‘batterij’ van groene energie
Het idee van Antea Group baseert zich op het luchtwasprincipe waarbij de lucht uit de stal wordt afgezogen en gewassen. Ze voegen daar een middel aan toe waardoor de gewonnen ammoniak wordt samengeperst en in een vat wordt opgeslagen. Daarna kan het als groene brandstof worden gebruikt.
Overcapaciteit opslaan
Bij het proces is ook energie nodig. Dit kan volgens de ontwikkelaars worden opgewekt door zonnepanelen of een kleine windturbine. Vooral voor deze veehouders is het volgens de bedrijven interessant om de energie op te slaan. Boeren die meer elektriciteit opwekken dan zij op dat moment zelf gebruiken, kunnen dit steeds vaker niet terug leveren omdat het elektriciteitsnet overbelast is. Door deze overcapaciteit aan elektriciteit op te slaan voor de productie van groene ammoniak, slaat de boer de energie op en kan hij die op een later moment gebruiken. Eventueel kan de groene ammoniak getransporteerd worden.
De initiatiefnemers zien in eerste instantie het product geschikt voor de boer zelf. Maar als meerdere boeren dit zouden doen, dan kan de omgeving bijvoorbeeld ook van energie worden voorzien.
Stroomopslag voor zeven huishoudens
Antea berekent bij een stal van 100 koeien een productie van vier ton ammoniak per jaar. Dit zou ene energiewaarde opleveren van 25.000 kWh. Dit is het gemiddelde jaarverbruik van ongeveer zeven huishoudens. Behalve als brandstof kan ammoniak ook worden gebruikt voor het opslaan en vervoeren van groene waterstof. Ook daar heeft Antea ervaring mee, met name in de industriesector.
Ammoniak heeft een hoge energiedichtheid, meer dan waterstof en batterijen. Maar het brengt volgens Antea wel nieuwe vragen en uitdagingen met zich mee. Daarom heeft het bedrijf een Ammoniak Expertisecentrum waarin zij plannen en ideeën verder uitwerken.