Plan-MER (milieu-effectrapportage) is niet altijd nodig
Een bestemmingsplan biedt in bepaalde gevallen een kader voor een overschrijding van de te houden dieraantallen in het Besluit milieu-effectrapportage (MER). Ook kunnen er op grond van de Natuurbeschermingswet nadelige gevolgen voor Natura2000-gebieden te verwachten zijn. Een MER-rapportage is zeer uitgebreid en daar hangt een prijskaartje aan. Ook worden de kosten van de beoordelende MER-commissie rechtstreeks verhaald op de aanvrager. Al met al zijn hier forse kosten mee gemoeid en neemt een MER-procedure veel tijd in beslag.
Uitgebreide procedure voorkomen
Het is wettelijk mogelijk een uitgebreide MER-procedure te voorkomen. Dit kan door een andere procedure te kiezen dan een bestemmingsplanprocedure. Bij een uitbreiding of nieuwvestiging kunt u deze rechtstreeks via een omgevingsvergunning aanvragen, terwijl dit niet past in het bestemmingsplan. Dit wordt een buitenplanse afwijking van het bestemmingsplan genoemd. Als bepaalde gevolgen voor Natura2000 gebieden zijn uitgesloten, door bijvoorbeeld een vergunning Natuurbeschermingswet, dan kunt u in bepaalde gevallen volstaan met een MER-beoordeling. Uit zo’ beoordeling kan dan blijken dat geen uitgebreide MER-procedure doorlopen hoeft te worden.
Op deze wijze kunt u het bouwplan met minder tijd en kosten realiseren. Het nadeel is dat het bestemmingsplan niet wijzigt door deze afwijking, maar dat kan de gemeente herstellen in een volgende actualisatieronde.
Hikt u als veehouder ook aan tegen de hoge kosten of tijdsdruk die bij een plan-MER procedure hoort? Wilt u hierover meer informatie, neem dan contact met uw bedrijfsadviseur. Met 30 vestigingen is Alfa altijd dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Maarten Nieboer