Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Wet natuurbescherming?
Op dit moment is het ministerie van Economische Zaken het bevoegd gezag voor de Boswet en de Flora- en faunawet. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland neemt besluiten en/of verleent ontheffingen op grond van de Boswet en Flora- en Faunawet. Per 1 januari 2017 wordt de provincie hiervoor het bevoegd gezag.
De nieuwe Wet natuurbescherming brengt een koppeling aan met de omgevingsvergunning. Dit betekent dat de gemeente bij de beoordeling van een omgevingsvergunning verplicht de effecten voor de natuur en diersoorten moet toetsen. Dit kan bijvoorbeeld spelen bij een sloopmelding. Het is nog onduidelijk op welke wijze een gemeente hier handen en voeten aan gaat geven. Is bijvoorbeeld een bureauscan voldoende of moet er een veldbezoek plaatsvinden?
Vergunning verplicht?
Blijkt dat er mogelijke nadelige gevolgen kunnen optreden? Dan bent u vergunningsplichtig voor de Wet natuurbescherming. U moet dan bij de provincie een vergunning of via de gemeente een VVGB (Verklaring Van Geen Bedenkingen) vragen.
De Wet natuurbescherming voorziet in het afschaffen van de gebieden die zijn aangemerkt als beschermd natuurmonument. Dit biedt mogelijk voordelen voor bedrijven die dicht bij een dergelijk gebied gevestigd zijn.
Neem contact op met Alfa
Heeft u (ver)bouw en/of sloopplannen? Neemt u dan contact op voor overleg met één van onze adviseurs ruimtelijke ordening en milieu voor de mogelijke gevolgen voor u. Met 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Hendrik Waaijenberg