Doorzaaien najaar verjongt grasland
Goed grasland verlaagt de kostprijs van melk en maakt een efficiëntere kringloop van stikstof en fosfaat mogelijk. Als er minder dan 70% engels raaigras of timothee in de zode staat dan is aandacht geboden. Een graszode die te open is of die tot 25% straatgras en ruwbeemd bevat kan worden doorgezaaid. Als er bovendien een forse bezetting met kweek is dan is graslandvernieuwing gewenst.
Voordelen van doorzaaien in het najaar:
- de groei van de oude zode is minder, veelal is deze niet meer bemest
- de bodemtemperatuur is hoog
- meestal voldoende vocht voor een vlotte aanslag van het nieuwe gras
- het nieuwe gras kan al bijdragen aan de voorjaarsnede
Aandachtspunten bij doorzaaien in het najaar:
- onkruid en onkruidgrassen verwijderen met herbiciden en/of wiedeg
- maai de oude zode kort zodat het nieuwe gras voldoende licht krijgt
- gebruik een doorzaaimengsel met vlot groeiende rassen. COUNTRY Super Doorzaai bevat 100% tetraploid Engels raaigras met Pomposo die kiemt bij een lagere bodemtemperatuur. Ook COUNTRY MilkMore 14 bevat 100% tetraploid Engels voor een vlotte opkomst. COUNTRY MikMore 14 bevat toprassen van de Rassenlijst en is samengesteld om veel en zwaar te maaien. Gebruik bij doorzaai 15-25 kg/ha.
- bij doorzaai in september kan rode of witte klaver worden toegevoegd maar de slagingskans is met klaver kleiner dan met gras. Zaai klaver ondiep (0,5 cm) en kies zaad geënt met rhizobium. Zorg voor een pH van minimaal 5,0. Populaire rassen zijn Liflex witte klaver en Milvus rode klaver.
- houdt de oude zode kort in het najaar zodat de nieuwe grassen zich goed kunnen ontwikkelen voor de winter
Doorzaai al terugverdiend in voorjaar
De kosten van doorzaai zijn € 100 – 150 per ha. Een geslaagde doorzaai kan al in de eerste voorjaarssnede worden terugverdiend. Maar het effect van doorzaai zie je ook in latere snedes terug met meer opbrengst en een betere graskwaliteit. Moderne grasrassen hebben een hoger opbrengstpotentieel. De opbrengstverbetering bedraagt ongeveer 0,5% per jaar. Op de Rassenlijst vind je daarom ook opbrengstverschillen van meer dan 5% tussen rassen.
Tekst: DSV Zaden