Motie tegen kalenderlandbouw aangenomen op VVD-congres
Mede-indiener Johan Moes (VVD Drenthe) spreekt van ‘toch wel een persoonlijk succesje’ na het aannemen van de motie. „58 procent is een ruime meerderheid, maar het is nu de vraag wat ze er mee gaan doen", laat Moes in een reactie weten. „De minister gaf vorige week al aan dat de kalenderlandbouw in beton gegoten is, maar dat is een onzinnige regel. De natuur laat zich niet regeren door een kalender. Dat deden ze vroeger in Rusland en dat moet je in Europa niet willen. Maar de politiek luistert nergens naar en dat is bepaald niet goed voor het vertrouwen in die politiek."
Motie ontraden
Van Campen waarschuwde het VVD-congres zaterdag nog wel door de motie te ontraden. „Als we ons niet aan de Europese regels houden, komt de mestvrijstelling voor melkveehouders in gevaar", hield Van Campen zijn partijgenoten voor.
Natuur slechter af
„De maatregel heeft tot doel het beschermen van de waterkwaliteit, maar de natuur wordt er alleen maar slechter van", stelt Moes. „Als je de aardappels te vroeg rooit, zijn ze niet houdbaar en hebben ze geen goed onderwatergewicht. Daar komt bij dat het doodspuiten van aardappelen in september, wanneer deze nog niet volgroeid zijn, slechter is voor de waterkwaliteit dan later oogsten. Laat de aardappel zelf zijn werk doen. De aardappel is pas in september of oktober volgroeid. En dan moet je ook nog afwachten of je in september wel alles van het land kunt halen. Een natte periode kan zomaar roet in het eten gooien.”
Ook voor melkveehouders kan de datum van 1 oktober problemen opleveren wanneer de mais niet op tijd rijp is of hevige regenval tijdig oogsten onmogelijk maakt.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen