Is mestscheiding de oplossing om mest goedkoop af te zetten?
Wanneer interessant?
Naast het voordeel dat u bij scheiden de mest voor boxstrooisel kunt gebruiken, kunt u ook op mestafzetkosten besparen. De dikke fractie bevat verhoudingsgewijs veel meer stikstof en fosfaat dan drijfmest. Hierdoor zet u met een kleiner volume vaak meer stikstof en fosfaat van uw bedrijf af. Daardoor bespaart u op de transportkosten.
Uit de analyses van de dikke fractie blijkt dat ten opzichte van drijfmest de verhouding stikstof en fosfaat dichter bij elkaar komen te liggen. Met dikke fractie zet u dan ook makkelijker fosfaat dan stikstof af. Moet u als ondernemer mest afzetten op basis van stikstof? Dan zet u met dikke fractie onbedoeld veel fosfaat af. Het is dan de vraag of mest scheiden voor uw bedrijf wel de juiste keuze is.
In dit voorbeeld blijkt dat alle mest afzetten op basis van dikke fractie tot hogere kosten leidt. Daarbij wordt ook ruim 400 kg fosfaat teveel van dit bedrijf afgevoerd. Door teveel fosfaat af te voeren, houdt u uiteindelijk op uw bedrijf te weinig bemestingswaarde over. Daardoor moeten uw gewassen het met minder fosfaat doen.
Extra administratieve verplichtingen
Wanneer u mest scheidt, moet u extra gegevens in uw administratie bijhouden. Uit het uitvoeringsbesluit meststoffenwet blijkt dat u de volgende gegevens moet vastleggen:
- De methode van bewerking of verwerking
- De hoeveelheid, aard en samenstelling van de input (dierlijke mest)
- De hoeveelheid en samenstelling van de outputstromen (dikke en dunne fractie)
De bewijslast wordt vaak bij u als ondernemer neergelegd. Daarom is het raadzaam facturen en eventueel foto’s in uw administratie te bewaren.
Als u de input- en outputstromen met elkaar vergelijkt, zal de administratie niet altijd in balans zijn. Het is niet mogelijk dat de totale hoeveelheid fosfaat en/of stikstof in de output groter is dan de input. In uw administratie moet u dit dan corrigeren. Zie hiervoor onderstaande tabel.
Wanneer de output kleiner is dan de input, kan er sprake zijn van stikstofverlies. Dit eventuele verlies moet u goed kunnen onderbouwen. Van fosfaat wordt verondersteld dat dit niet verloren kan gaan bij mestbewerking en -verwerking.
Dunne fractie
Bedrijven die mest moeten afzetten op basis van stikstof, hebben weinig baat bij het scheiden van drijfmest en het afzetten van dikke fractie. Het afzetten van dunne fractie zou voor deze bedrijven een oplossing moeten bieden. Maar in de praktijk valt het tegen om dunne fractie tegen geringe kosten af te zetten. Een oplossing kan zijn dat de dunne fractie nog een bewerking ondergaat die het water grotendeels uit de dunne fractie haalt.
Wanneer dunne fractie op eigen land wordt uitgereden moet u rekening houden met minder kunstmestruimte. De werkingscoëfficiënt van dunne fractie ligt hoger dan die van drijfmest, waardoor de ruimte voor kunstmest aanzienlijk daalt. Ook is het advies om af en toe eens de dunne fractie te laten analyseren. U weet dan hoeveel meststoffen u daadwerkelijk op uw land uitrijdt.
Vraag het Alfa
Heeft u uw administratie op het gebied van mest scheiden niet goed op orde? Of heeft u vragen over wat voor uw bedrijf een verstandige keuze is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs op het gebied van mestbeleid. Met 28 vestigingen is Alfa overal dichtbij. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jolte Pot