Bemesten en beweiden: vergunning Natuurbeschermingswet nodig?
De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State legde in een uitspraak van 4 februari 2015 uit dat er mogelijk een vergunningplicht is voor deze activiteiten. Verstorende effecten door beweiding en/of bemesting kunnen immers niet worden uitgesloten. Deze uitspraak heeft veel onrust veroorzaakt. Als voor bemesten en beweiden een vergunningplicht geldt, zouden heel veel veehouders in overtreding zijn.
Oplossing
Dit vond staatssecretaris Dijksma niet wenselijk. In een brief van 2 maart 2015 heeft de staatssecretaris een oplossing voorgesteld. ‘De ontstane onzekerheid voor de agrarische sector en de lasten voor de sector en de bevoegde gezagen die het gevolg kunnen zijn van de uitspraak acht ik ongewenst. De onzekerheid en de lasten kunnen er ook toe leiden dat in en nabij Natura 2000-gebieden minder koeien in de wei worden gehouden en dat de dieren in plaats daarvan permanent op stal worden gehouden. Ook dat acht ik onwenselijk.’
De oplossing moet zijn gelegen in de algemene maatregel van bestuur op basis van artikel 19da van de Natuurbeschermingswet.
Dit artikel bepaalt het volgende: ‘Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat het verbod, bedoeld in artikel 19d, eerste lid, niet van toepassing is op bepaalde categorieën van projecten of andere handelingen.’
Uitzondering
Naar aanleiding hiervan is het Besluit vergunningen Natuurbeschermingswet gewijzigd. Er is nu een uitzondering op de vergunningplicht ingevolge artikel 19d, eerste lid, Nb opgenomen voor het weiden van vee en het op of in de bodem brengen van meststoffen. Hierdoor is het bemesten en beweiden van gronden gelukkig niet langer gebonden aan een vergunningsplicht op grond van de Natuurbeschermingswet.
Heeft u vragen, neem dan contact op met uw Alfa-adviseur. Met 28 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Angela Snip