Melkveehouders: richt u op de toekomst na 2016
Desondanks is het zinvol dat u zich ook op de toekomst blijft oriënteren. Van belang is dat u weet wat uw financiële mogelijkheden voor de lange termijn zijn en welke strategie u wilt en kunt volgen. Nieuwe regelgeving kan het gekozen pad van schaalvergroting en kostprijsverlaging mogelijkerwijs doorkruisen. Optimalisatie van bedrijfsprocessen kan voor sommige bedrijven ook heel nuttig zijn om de kostprijs te verlagen en vandaaruit weer ontwikkelingsstappen mogelijk te maken.
Grondgebonden groei
Door eisen ten aanzien van de grondgebonden groei binnen de melkveehouderij kan niet elke melkveehouder zonder uitbreiding van grond zijn dieraantallen en productiecapaciteit uitbreiden. Sommige melkveehouders lukt dit nog wel of slechts in beperkte mate. Andere moeten soms extra ruw- of krachtvoer aankopen en zien daarnaast hun kosten voor mestafzet behoorlijk bijdragen aan de kostprijs. Daarnaast zorgt de grondgebondenheidseis ervoor dat u het liefst grond voor langere tijd aan uw bedrijf wilt binden, in de vorm van langjarige pacht of grond in eigendom. In veel gevallen hebben melkveebedrijven een aandeel losse huur/pacht in hun grondgebruik. Dit kan een risico vormen: grond verliezen betekent immers dat u minder dieren kunt houden, die zorgen voor uw kasstroom. U bent niet de enige die dat probleem heeft, uw collega-veehouder kent dezelfde problematiek. En daarmee heeft u een strategisch belang bij grond, een belang waaraan kosten kleven.
Meer gevraagd van vakmanschap
De kostprijs en kritieke melkopbrengstprijs liggen gemiddeld gezien op een hoog niveau. Het is de vraag of de beoogde extra liters bij de laatste regelgeving wel gaan leiden tot een lagere kostprijs per kilogram melk en netto een hogere marge. Als ondernemer wordt er steeds meer verlangd van uw vakmanschap. De uitdagingen worden de verbetering van de voerefficiëntie en het verhogen van de melkproductie bij een zo laag mogelijke fosfaatproductie. Duurzaamheid binnen uw melkveestapel met zo laag mogelijke vervanging vormt er ook een onderdeel van. Hier ligt de sleutel tot ontwikkelingsruimte.
Prijs van fosfaatrechten
Heeft u in het recente verleden toch de stallen vergroot met het oog op productie-uitbreiding? Dan is het noodzaak dat u weet hoeveel financieringsruimte er nog resteert voor de fosfaatrechten. Die gaan waarschijnlijk vanaf 2017 hun intrede doen. Wat de prijs voor fosfaatrechten gaat worden is nog speculatief. Banken zijn niet geneigd fosfaatrechten op voorhand te willen financieren. Binnen een exploitatiebegroting calculeren banken een prijs van € 5.000 per koe die extra gehouden wordt vanaf de gestelde referentieaantallen per 2 juli 2015. In die begroting dient ruimte te zijn om deze extra financieringslasten te kunnen dragen.
BAS-bedrijfsanalyserapport
De vraag is dus wat die extra kosten doen met uw kostprijs en uw kritische melkopbrengstprijs. Het antwoord daarop is zeer bedrijfsspecifiek, maar ook heel essentieel om te weten. Met een
BAS- bedrijfsanalyserapport kunt u al prognosticeren hoe de nabije toekomst er financieel gezien uit gaat zien. Koppel deze gegevens aan een meerjarenbegroting en een overzicht ‘grondgebonden groei met fosfaatreferentie 2 juli 2015’ en u weet aanzienlijk meer over uw mogelijkheden. Wilt u weten waar u financieel gezien aan toe bent en wat uw mogelijkheden zijn voor de lange termijn?
Vraag het Alfa
Alfa kan u helpen met het maken van deze berekeningen, zodat u weet waar u financieel gezien aan toe bent; nu en na 2016. Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jan van der Vegt