Neerslagproblemen in maïs oplossen
Wateroverlast benadeelt groei
Een dichtgeslibde bodem zorgt voor een nadeel gedurende de gehele teelt van mais. Doordat de grond dichtslibt loopt het water lastig weg, de structuur van de bovenste bodemlaag neemt af en er zit minder zuurstof in de bodem. Door de slechte bodemstructuur is het voor de jonge planten lastig om een goed wortelstelsel op te bouwen of kan niet door de bovenlaag heen breken. Doordat er weinig zuurstof in de grond komt stijgt de bodemtemperatuur langzaam en tot een minder hoge temperatuur. Dit is erg nadelig voor de groei van de maisplant omdat warmte hier een essentiële rol speelt.
Schoffelen oplossing voor waterprobleem
Schoffelen is een goede manier om de structuur in de bovenste bodemlaag van een maisperceel te verbeteren en meer zuurstof in de bodem te brengen. Hierdoor geeft u de maïs gunstige omstandigheden om zich te ontwikkelen. Schoffelen kan in de aankomende periode uitstekend gecombineerd worden met het onderzaaien van een groenbemestermengsel in mais. “Houdt er wel rekening mee dat er minstens 2,5 week tijd tussen de onkruidbestrijding en het zaaien van de groenbemester zit” zegt Piet Salomons van Agrowin. Het moment van onderzaaien is erg belangrijk, de onderzaai mag niet concurreren met de dekvrucht maar moet wel genoeg licht krijgen om zich te vestigen.
Landsberger Gemenge is een TerraLife mengsel dat geschikt is voor onderzaai bij maïs. In combinatie met schoffelen kan het mengsel zonder schade opkomen omdat het filmlaagje van de bodemherbicide doorbroken wordt. Zaai het mengsel niet te diep, dan duurt het te lang voordat de klaver zich goed vestigt en wordt het mengsel niet optimaal benut.
Tekst: DSV Zaden