
Mais onder water?

Actie ondernemen
Uiteraard is het eerste actiepunt om zo snel mogelijk het water van de getroffen percelen af te voeren. Is de omringende sloot nog te vol? Ga dan water afpompen, bijvoorbeeld met een mesttank. Naar verwachting zullen ook de uiterwaarden langs de rivieren onder water gaan lopen, aangezien het in het buitenland ook noodweer is geweest. Hierna een aantal opties om verder actie te ondernemen.
Maximaal 1 tot 3 dagen onder water
Voor een maisplant is voldoende zuurstof essentieel om te kunnen groeien. Staat een perceel mais volledig onder water, dan is alle zuurstof uit de bodem weg. Afhankelijk van het groeistadium en de omgevingstemperatuur kan een maisplant maximaal 3 dagen in leven blijven. De kans dat het daarna nog goed komt met dit voedergewas is dan nihil.
Controleer de plantjes als het water van de percelen is verdwenen op verschillende plaatsen. Plantjes waarvan de bladeren van binnenuit bruin kleuren en de wortels bruin kleuren, zullen het niet redden.
Nu nog overzaaien?
Tot aan de langste dag kan nog mais gezaaid worden. Alleen echte ultra vroege rassen met een FAO tot 190 zijn hiervoor geschikt. Hoeveel opbrengst en kwaliteit je dan nog mag verwachten is sterk afhankelijk van de groeiomstandigheden verderop in het seizoen. Zaai niet te dik (maximaal 90.000 zaden per ha) voor voldoende voederwaarde. De LG maisrassen Ambition (FAO 180) en Asgaard (FAO 190) zijn nog beschikbaar en staan bekend als zeer snelle starters.
Italiaans raaigras of Japanse haver
Is maiszaaien geen optie (meer) dan kan het perceel nog steeds bijdragen aan de voervoorziening van dit jaar. Voor snel een hoge voederwaarde opbrengst is Italiaans raaigras de beste optie. Oogst je liever meer structuur, bijvoorbeeld voor het grote jongvee, dan is Japanse haver een heel geschikt gewas. Zowel Italiaans raaigras als Japanse haver geven in een zeer kort groeiseizoen nog een flinke biomassa.
Zuurstof in de bodem
Belangrijk is dat na wateroverlast weer zuurstof in de bodem kan komen. Zeker als je geen mais of ander gewas gaat zaaien is het verstandig om het dichtgeslagen perceel weer los te trekken. Bijvoorbeeld door tussen de rijen te schoffelen met een brede ganzevoet. Uiteraard moet de draagkracht van de grond eerst voldoende zijn hersteld om de structuurschade te beperken.
Tekst: LG
Beeld: Antoon Verhoeven