Hogere pachtnormen, maar staatssecretaris Van Dam studeert
Nieuwe pachtnormen
Voor 2016 zijn de pachtnormen voor de meeste pachtprijsgebieden verhoogd. De veranderingen variëren van -6 tot +34%. Gemiddeld is de stijging circa 20%. In deze tijden met voor veel sectoren slechte marktomstandigheden is dit een zeer vervelende bijkomstigheid. Hoe kan dit gebeuren? Het heeft alles te maken met de huidige prijssystematiek. In de berekeningsmethodiek wordt rekening gehouden met marktomstandigheden uit de vijf voorgaande jaren. 2009 (een slecht jaar) is verdwenen, 2014 (een goed jaar) is ervoor teruggekomen. Automatisch betekent dit dat volgend jaar 2015 wordt meegenomen. De verwachting is dat onder deze systematiek de prijzen na 2016 weer zullen dalen. Maar blijft het systeem hetzelfde? Al circa twee jaar wordt er door verschillende partijen gesproken over nieuwe pachtregelgeving. Nu is er een nieuw ‘eindakkoord’, maar niet met alle partijen. Wat betekent dit nu voor nieuwe wetgeving en wat zijn de uitgangspunten?
Nieuwe pachtregelgeving
De huidige pachtregelgeving is geëvalueerd. Uit deze evaluatie zijn voorstellen gedaan om de wetgeving aan te passen. Verschillende marktpartijen hebben hier in meerdere rondes over onderhandeld. Er is nu een slotakkoord dat de meeste partijen hebben ondertekend. Daarmee is de discussie nog niet beëindigd, maar ligt er wel een voorstel van de meerderheid bij staatssecretaris Van Dam. Wanneer het akkoord in ieder geval op hoofdlijnen wordt gevolgd, komen er een viertal pachtvormen: reguliere pacht, loopbaanpacht, teeltpacht en flexibele pacht. Eerder legden wij al uit wat dit gaat betekenen.
Belangrijke wijzigingen
Wat opvalt in dit voorstel is dat er in alle vormen sprake is van een vrij te bepalen prijs die, afhankelijk van de vorm, toetsbaar is aan marktprijzen op verschillende momenten. Dit kan betekenen dat de wet van vraag en aanbod meer en meer de prijsvorming gaat bepalen. Ook wordt het bereiken van de AOW-gerechtige leeftijd weer een opzeggingsgrond. Daarnaast zijn er enkele elementen in het te vormen overgangsrecht van belang. Het is van belang om bij een huidig regulier pachtcontract de opvolging middels medepacht of indeplaatsstelling op korte termijn te regelen. Anders komt u mogelijkerwijs terecht in een nieuw, en daarmee duurder, prijsregime.
Wat kunt u doen?
Heeft u een vraag over de gevolgen van de pachtnormen 2016 in uw gebied? Laat een adviseur van Alfa berekenen wat de gevolgen zijn. Zit u in een traject van bedrijfsovername of staat u aan de vooravond hiervan? Dan kan het met het oog op de veranderende wetgeving verstandig zijn medepacht of indeplaatsstelling aan te vragen. Ook hier kan Alfa u bij helpen.
Er is dus nog geen definitief nieuw stelsel. In de brief van de staatssecretaris omtrent de pachtnormen geeft hij aan de voorstellen te bestuderen. Wij verwachten dan ook binnen afzienbare tijd een vervolg op deze ontwikkelingen. Desalniettemin liggen er nu wel kaders waarop in zekere zin te anticiperen is wanneer het gaat om bijvoorbeeld bedrijfsopvolging, medepacht en indeplaatsstelling.
Wilt u meer informatie over de huidige pachtregels, de pachtnormen 2016 of wat de invoer van bovengenoemd voorstel betekent voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Alfa. Met 28 vestigingen zijn wij overal dichtbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jasper Vijfhuizen