Is uw plafond hard of zacht?
Regelmatig worden adviseurs van Alfa ingeschakeld om met de ondernemer het overzicht te houden en aandacht te vestigen op belangrijke details. In deze adviesgesprekken merken we dat de softe grenzen steeds vaker verlegd en overschreden worden. De arbeidsinzet van de ondernemer blijkt in de praktijk de sociaal aanvaardbare grenzen te boven te gaan.
Geen tijd meer voor een verjaardag
Heel vaak heeft het hard werkende bedrijfshoofd zelf niet de meeste last van de toegenomen arbeidsuren. Hij of zij staat er domweg niet bij stil dat er geen tijd meer is om naar een verjaardag te gaan of om leuke dingen met het gezin te doen. En gelukkig zien we ook dat veruit de meeste melkveehouders met volle energie bezig zijn met hun bedrijf. Toch komt af en toe deze vraag naar boven: “Werk je om te leven, of leef je om te werken?” Veel ondernemers ervaren hun antwoord op die vraag momenteel niet als een vrijwillige keuze. De keus voor schaalvergroting en het werken met vreemd personeel is meestal gemaakt in een tijd met relatief goede opbrengstprijzen. De liquiditeitskrapte van dit moment dwingt ondernemers om zelf een tandje bij te schakelen. Het blijkt dat er naast de 40 uren die een medewerker maakt, nóg 128 uren in een week zitten.
Arbeid in Europees verband
Leden van de EDF-studiegroep (European Dairy Farmers) maken jaarlijks een uitgebreide analyse van de arbeidsinzet op hun bedrijven. Het gemiddelde van de werkuren (ondernemer inclusief personeel) voor de koeien komt in Nederland op 30,8 uur per koe per jaar, bij 182 koeien per bedrijf. Hoe verder oostwaarts we gaan in Europa, hoe hoger de tijdsbesteding per melkkoe wordt: in Ierland en Denemarken besteedt men jaarlijks minder dan 30 uur aan een koe, terwijl dat in het voormalige Oostblok oploopt richting 100 uur per koe per jaar.
Het is moeilijk om op basis van een cijfermatige analyse te stellen of een hogere tijdsbesteding tot betere resultaten leidt. Zóveel wijken de financiële resultaten in West-Europa niet af van die van de collega’s elders in Europa. Het is wel duidelijk dat we in Nederland vooroplopen met een lage tijdsbesteding per koe. Het is de vraag of dit een vrijwillige of een gedwongen keuze is. Kan de ondernemer wel met een voldaan gevoel de staldeur achter zich dichttrekken na de werkdag?
Hoe zit u in uw bedrijf?
Sommige melkveehouders voelen zich de gevangene van hun bedrijf: Diep in hun hart geven ze er de voorkeur aan om met een overzichtelijk bedrijf en uitsluitend gezinsarbeid hun brood te verdienen. Omstandigheden die zijn ontstaan als gevolg van keuzes uit het verleden, laten het soms lijken alsof er geen weg terug is. Niets is minder waar.
Ga eens sparren met Alfa
Het valt op dat Alfa steeds vaker wordt gevraagd om door te rekenen wat de gevolgen van een ‘herstructurering’ voor de ondernemer en de onderneming zijn. Soms blijkt dat het verkopen van een deel van de grond en op kleinere schaal verder boeren de onderneming óók een toekomst kan bieden, of dat nu op de huidige of een andere plek is.
Voelt u zich prettig in uw bedrijf? Wilt u met een bedrijfskundig adviseur van Alfa sparren over uw bedrijfsstrategie? Wij zijn er voor u! Heeft u vragen, neem dan contact op met uw Alfa-adviseur. Met 28 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jelmer Sietzema