Zet niet zomaar de staldeur open! 5 tips voor slim weiden
Tip 1: laat de koe wennen aan het weidegras
>Een afgepast stalrantsoen is anders dan weidegras. De precieze samenstelling van gras, de hoeveelheid eiwit en suikers die het bevat, zijn sterk afhankelijk van het weer. De pens van de koe moet vaak even wennen aan de specifieke samenstelling van weidegras. Bouw het aantal weide-uren daarom langzaam op.
>Als de pens al redelijk gevuld is, zullen de koeien minder gras in een keer eten, waardoor ze geleidelijker kunnen wennen.
Tip 2: pas het stalrantsoen aan
>Weidegras heeft niet alles te bieden wat een koe nodig heeft. Met name wat betreft vitaminen en mineralen is het opletten geblazen. Zo zit er vaak te weinig magnesium in het gras, maar is het kaliumgehalte snel te hoog, met name voor de droge koeien. Daar moet het stalrantsoen op worden aangepast.
>Daarnaast hebben weersomstandigheden invloed op de graskwaliteit. Als het koud is en nat bevat het gras meer water, waardoor het drogestofgehalte laag is. Bij zon en koude nachten bevat het gras juist veel suikers, waardoor het erg smakelijk is. De koeien vreten dan snel te veel en hebben dus ook minder krachtvoer nodig.
>Maak een zo goed mogelijke inschatting van de hoeveelheid structuur, eiwit en energie in het gras en stuur bij met het stalrantsoen.
Tip 3: kijk hoe de koeien reageren
>Als de koeien in de wei lopen, is niet duidelijk wat ze precies binnen krijgen. Controle achteraf is daarom noodzakelijk. Houd de vinger aan de pols aan de hand van koesignalen, melkgeld afrekeningen of andere data vanuit het bedrijf. Ook de mestkwaliteit kan veel informatie opleveren. Dunne mest is een indicatie van structuurgebrek, terwijl dikke mest juist duidt op energietekort.
>Door goed te letten op signalen die de koeien afgeven, ook samen met de voeradviseur en dierenarts, kunt u snel bijsturen.
Tip 4: pas op met honden bij de wei
>Neospora is een kiem die tot verwerpen kan leiden bij koeien. De tussengastheer is de hond. Als een hond een geïnfecteerde nageboorte opeet, kan hij via ontlasting zorgen voor verspreiding van de ziekte naar andere koeien in de wei. Vooral honden die regelmatig los langs de weide lopen vormen een risico. Vraag voorbijgangers daarom om hun hond aan te lijnen. De GD heeft daarvoor bordjes beschikbaar.
>Vergeet niet dat ook uw eigen hond de ziekte onder uw koeien kan verspreiden! Houd ook uw eigen hond(en) uit de wei.
Tip 5: houd droge koeien van het gras
>Bij droge koeien is het rantsoen liefst tot drie cijfers na de komma berekend. Rond het afkalven en tijdens de opstart ondergaan koeien namelijk een negatieve energiebalans, die alleen door strak voermanagement kan worden beperkt. Als de negatieve energiebalans te diep wordt, ligt slepende melkziekte op de loer. Dit geldt met name voor risicodieren, zoals vette koeien, ouder koeien en vaarzen, dieren met een moeilijke kalving of die bij de vorige lactatie slecht opstartten. Ook de calcium huishouding is slecht te sturen in de weide. Hierdoor kan het risico op melkziekte erg hoog zijn. Mede als gevolg van deze zaken zullen koeien door een flinke dip in weerstand ook nog eens sneller tegen infecties aanlopen in uier en baarmoeder.
>Extra beweging is wel goed voor droge koeien. Een buitenplaats waar de dieren kunnen lopen en liggen, maar waarbij ze naar binnen moeten om te eten biedt daarom het beste van twee werelden.
Klik hier voor informatie over het rantsoen van de droge koeien>>