Onderzaai vanggewas beste optie voor laat gezaaide maïs
Het koude en natte voorjaar zorgde ervoor dat op veel percelen de maïs dit jaar later kon worden gezaaid dan gemiddeld. Melkveehouders op zand- en lössgrond kunnen in de knel komen met het verplicht zaaien van vanggewassen voor 1 oktober wanneer ze geen onderzaai toepassen, waarschuwt Niehof. „Je hebt grote kans dat de maïs die laat gezaaid is op 1 oktober nog niet voldoende rijp is. Op deze datum moet het vanggewas gezaaid zijn.”
Het zaaien van een vanggewas in het voorjaar kan doormiddel van gelijkzaai en onderzaai. Bij gelijkzaai wordt vanggewas tegelijk met het maïs gezaaid. Bij onderzaai vindt dat enkele weken later plaats na een bespuiting tegen onkruid wanneer de maïsplant al bladeren heeft gevormd.
Onkruiddruk
Voor de percelen waar nu nog maïs gezaaid moet worden kunnen melkveehouders het beste kiezen voor het zaaien van het vanggewas na de onkruidbestrijding, stelt Niehof. „Gelijkzaai is alleen optie voor percelen met een lage onkruiddruk, maar ik zou voor de zekerheid voor onderzaai kiezen, omdat zowel de maïs als onkruid zich met de huidige goede groeiomstandigheden snel ontwikkelen.”
De onkruidbestrijding met een herbicide vindt doorgaans plaats rond het 4-bladsstadium van de maïs. Niehof raadt aan om goed te kijken naar de werking van de middelen. Een bodemherbicide doet enkel zijn werk bij vochtige omstandigheden. Daar ziet het nu niet naar uit. Maar ze werken wel een lange periode na als er bijvoorbeeld over zes weken vocht komt.”
Kniehoogte
Ruim een week na het spuiten kan de onderzaai plaatsvinden. Het is belangrijk dat melkveehouders het goede moment hiervoor kiezen, zeker nu de groeiomstandigheden gunstig zijn. „Onderzaai kan het beste plaatsvinden in combinatie met schoffelen op het moment dat de maïs op ongeveer kniehoogte zit”, vertelt Niehof. „De periode dat dit goed kan is ongeveer 7 tot 10 dagen is de laatste jaren gebleken.”
Omdat de vochtvoorziening in de bodem achteruit holt, adviseert hij om een combinatie van Italiaans en Westerwolds raaigras voor de onderzaai te gebruiken. Dit mengsel vestigt zich snel en is beter bestand tegen een lagere vochtvoorziening dan Engels raaigras.