Onderzaai in mais voor extra organische stof
Pas onderzaai toe
Een oplossing om de stikstof in de bodem beter te benutten is door gebruik te maken onderzaai. Bij onderzaai wordt er een op een bepaald moment van de maïsteelt een groenbemester gezaaid. De maïs neemt na de bloei juli nog maar weinig stikstof op. Terwijl er in de zomer veel stikstof vrijkomt door mineralisatie. De onderzaai kan deze stikstof dan snel binden na de oogst.
Meer organische stof en stikstof
Na het onderwerken van de groenbemester bevat de bodem meer organische stof en er komt 50% van de gebonden stikstof vrij voor het nieuwe gewas. De organische stof heeft, afhankelijk van de grondsoort, een grote invloed op: bodemstructuur, lucht- en waterhuishouding en de bewerkbaarheid van de grond. Tevens wordt uw stikstof dus vele malen efficiënter benut.
Zaaimoment
Het zaaimoment is erg belangrijk aangezien het gewas zich moet kunnen vestigen maar niet mag concurreren met de dekvrucht. U kunt bij de inzaai van mais direct rietzwenk inzaaien. Rietzwenk kiemt langzaam en vormt normaal gesproken geen concurrentie voor de maisplanten. Een voordeel van onderzaai tijdens de inzaai van mais is dat de zaaiomstandigheden meestal gunstig zijn. Een andere optie is zaaien wanneer het gewas begint te sluiten in juni. Dit kan door in deze periode een Italiaans of Engels raaigras te zaaien. Het gras kiemt maar de groei blijft tot de afrijping van de mais stilstaan. Hierdoor vormt het gras geen concurrentie voor de mais.
Kies bewust
Voor directe inzaai heeft DSV goede ervaring met een speciaal type rietzwenkgras. Door de aangepaste spruit/wortel verhouding ontstaat er een grote ondergrondse massa. Humus Plus is een zeer geschikt mengsel voor de onderzaai van maïs en dient gezaaid te worden voor het sluiten van het gewas. Het mengsel bestaat uit breedbladig tetraploïd Engels raaigras dat zich vlot vestigt. Lees meer over Humus Plus
Tekst: DSV Zaden