Column: Koekeloeren, wat een feest!
In aanloop naar de Open Boerderijdagen van Campina zette Wakker Dier een campagne op poten om burgers op te roepen met eigen ogen te gaan zien hoe slecht de Nederlandse melkkoe eraan toe is. De campagne zorgde voor veel onrust en verontwaardiging onder boeren.
FrieslandCampina zag in de campagne echter een kans om als boer of boerin tijdens de Boerderijdagen extra te benadrukken dat we goed voor onze koeien en kalveren zorgen. En een kans was het zeker.
Ontmoet de koe
Een van de belangrijkste activiteit op de de Boerderijdag was misschien wel ‘ontmoet de koe’. Wij namen dat op onze boerderij nogal letterlijk. Alle bezoekers van groot tot klein kregen de gelegenheid een wandeling te maken tussen onze koeien. Vele grepen deze kans aan om de koeien eens van heel dichtbij te observeren en te knuffelen.
Het leidde tot vele fraaie ontmoetingen tussen koe en mens. Maar dat niet alleen, lopend tussen de koeien zagen deze mensen al snel dat er geen twee koeien hetzelfde zijn. Je hebt grote en kleine koeien, dikke en dunne, schone en vieze koeien. Koeien met een groot of een klein uier, veel of helemaal geen vlekken, zwarte en rode.
Al deze koeien eten uit dezelfde voerbak, gaan door dezelfde melkstal en worden verzorgd door de dezelfde boer. Variatie in uiterlijk is van alle tijden. Ook wij mensen voldoen niet allemaal aan hetzelfde ideaal beeld.
Groot uier
Wakker Dier stelt in haar cursus dat een uier dat lager hangt dan de hak kan leiden tot welzijnsproblemen. Dat is niet gelogen, maar in de meeste gevallen levert een groot uier weinig problemen op. Als wij boeren alle koeien moeten wegdoen met als enige reden dat het uier lager hangt dan de hak, is het einde zoek. En zal de gemiddelde leeftijd van de koe in Nederland eerder zakken dan stijgen.
De absurditeit van de campagne van Wakker Dier zit echter niet in de oorzaken en gevolgen die ze noemen wanneer een koe mager of vies is of een groot uier heeft. Daar zit best een kern van waarheid in. De absurditeit zit hem in het feit dat Wakker Dier doet alsof de hele Nederlandse veestapel bestaat uit zwakke zieke dieren, die gedwongen worden onder slechte omstandigheden enorme hoeveelheden melk te produceren.
Iedere boer in Nederland weet dat koeien alleen tot topprestaties in staat zijn wanneer jij als boer goed voor je koeien zorgt. Een koe zal je altijd belonen voor de goede verzorging die ze krijgt en afstraffen wanneer dat niet zo is. Goede huisvesting en goede voeding zijn daarin essentieel. Maar een goede verzorging gaat verder dan dat.
Sociaal dier
Onze koeien zijn net als wijzelf sociale wezens. Ze houden van het maken van contact. Vaak hoor ik, na het openen van de tussendeur tussen ons huis en de stal een aantal koeien zacht loeien als teken van begroeting.
Tijdens mijn rondje door de stal zijn er verschillende koeien die even naast of achter je komen staan voor een knuffel, om vervolgens hun weg weer te vervolgen. En ook tijdens mijn dagelijkse rondjes door de wei komen Carla, Pip, Romie, Mientje, Trui en Tonnie vaak spontaan naar mij toelopen voor een snelle knuffel, een zachte kopstoot of een lik van hun ruwe tong.
Het laat zien dat de behoefte van de koe verder reikt dan lekker voer en een goed ligbed. En het is juist die band die maakt dat een boer of boerin met plezier een stapje harder loopt voor zijn of haar koeien. En het is die band die maakt dat de meeste koeien in Nederland weinig te klagen hebben.
En hoe dreigend zo’n actie van Wakker Dier dan ook klinkt, vertrouw als boer of boerin gewoon op je vakmanschap. Neem de tijd om burgers te vertellen en te laten zien wat je doet. De meest gehoorde uitspraak maandag was zonder enige twijfel: „Oh, dat wist ik helemaal niet”.
Koekeloeren mag bij ons op de boerderij dan ook altijd en door iedereen, zolang wij dan ook de kans krijgen het eerlijke verhaal erbij te vertellen.