Martijn Kornegoor uitgeroepen tot ‘Kringloopboer van morgen’
Hoofddoel van het project VKA is dat melkveehouders de kwaliteitsnormen voor grond- en oppervlaktewater halen door mineralen zo efficiënt mogelijk te benutten. Om zo de derogatie voor het aanwenden van dierlijke mest veilig te stellen.
De 250 deelnemende veehouders hebben afgelopen 3 jaar onder begeleiding van diverse specialisten stappen gezet om de fosfaat- en stikstofefficientie op hun bedrijven te verbeteren. Ook hebben ze in studieclubs onderling ervaringen gedeeld en kennis uitgewisseld
Minder jongvee en hoger graslandopbrengst
Martijn Kornegoor heeft in die periode de grootste winst behaald op gebied van mineralenefficiëntie. Zijn maatregelen waren toegespitst op een hogere melkproductie per koe, het terugbrengen van het aantal stuks jongvee, verhogen van de voerefficientie en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Hij wist onder andere de afkalfleeftijd van vaarzen te verlagen tot minder dan 24 maanden en de opbrengst van zijn grasland te verhogen. “Dankzij enkele aanpassingen in mijn bedrijfsvoering haal ik nu meer liters melk uit mijn koeien, heb ik minder jongvee nodig en heb ik een betere graslandopbrengst. Daardoor kan ik met minder aangekocht voer mijn bedrijfsvoering rondzetten, wat in de fosfaat-efficientie goed naar voren komt”, licht Kornegoor toe.
Focus op de juiste maatregelen
Volgens Johan Temmink, specialist mineralenmanagement bij ForFarmers en lid van het projectteam VKA, kan Kornegoor zich goed focussen op de onderdelen waar winst te behalen valt. “Als hij op een bepaald moment ziet dat het ergens niet helemaal goed zit, bedenkt hij maatregelen en voert die goed en consequent uit. Door te focussen haal je resultaat”.
Tekst: ForFarmers