Melkveehoudster start petitie tegen megakazerne op landbouwgrond
Op 2 december hoorde Den Brok (43) van een man van defensie die plots op het erf stond, dat hij ‘even wilde praten’. „Ik heb drie keer gevraagd wat hij zei, ik kon het niet bevatten. De plaats van ons melkveebedrijf was namelijk de voorkeurslocatie van een superkazerne.”
Doorgaan of niet doorgaan
Met acht andere boeren moeten ze weg van hun grond. Misschien. „Dat wil zeggen; defensie zei, toen ik dat later aan de staatssecretaris vroeg, dat ‘het kan doorgaan, en het kan ook niet doorgaan’. Defensie zei steeds reeds in overleg te zijn met de gemeente en de provincie, maar dat blijkt absoluut niet het geval. Bovendien kregen we deze week meegedeeld dat het besluit dit jaar niet zal worden genomen. Dus nu weten we nóg minder dan eerst.”
Den Brok vertelt over het uitstel dat de enorme impact op de bedrijven en gezinnen nu nóg langer voortduurt. „Omdat zíj geen besluit nemen, ervaren wíj dagelijks moeilijkheden op ons bedrijf. Maar daarin krijgen we totaal geen ondersteuning van het Rijk.”
Absurd
Het melkveebedrijf van Joep en Carolien den Brok en hun drie kinderen, bevindt zich aan een populaire fietsroute. Carolien creëerde er Boeren Pitstop; een winkeltje met picknickplaats, met educatie en inspiratie rondom melk, met allerlei activiteiten voor jong en oud. Mensen die even van de fiets stappen om naar de koeien te kijken, een fles melk tappen of omdat ze álles willen leren over kostbare mest, iedereen kan er terecht. En dat alles, het bedrijf met de 120 koeien op 53 hectare en nog 30 hectare huurland, waar ze hun hele ziel en zaligheid in leggen, dat zou weg moeten voor een kazerne. „Uitgerekend waar de vruchtbaarste bodem van Europa ligt. Dat is een absurde keuze”, zegt Den Brok.
Er komen 7.000 man te werken, het groen verdwijnt, koeien gaan weg, er komen gebouwen en asfalt. „Het wordt een hypermodern kantorencomplex met een ondergrondse schietbaan en een campus. Weg boeren, weg natuur.” Den Brok legt uit dat van het een op het andere moment niets meer zeker is. „Alles staat op losse schroeven. Intussen voert de buurt actie en is de petitie ‘Geen megakazerne’ gestart. Man dit heeft zóveel impact op ons, ons gezin, de buurt en het hele dorp. En we waren al zo druk om ons bedrijf toekomstbestendig te maken, we doen aan mestvergisting waarmee we groene stroom opwekken voor 1.800 huishoudens en we hebben 1.100 zonnepanelen. Het kaartje met de rare kleurtjes van Van der Wal is nog maar net van tafel, of defensie staat tussen je koeien… Er wordt veel van ons gevergd”, zucht Den Brok.
Lijden/leiden
Zolang het niet definitief is, zal ze vechten. „We hebben natuurlijk wel een stem in de discussie. Met gemeente en provincie laten we weten wat we ervan vinden. In plaats van alleen te lijden, pak ik graag een deel van de leiding. Dat voelt beter dan slechts afwachten.” Eén ding is wel zeker; níemand in Nederland bezit een stukje van het land volgens Den Brok. „In het landsbelang kan alles, dat ondervinden wij hier nu ook.” Maar hoe frustrerend ook; Den Brok wil strijden om de landbouwgrond te behouden.
Heftig, intensief en emotioneel, noemt Den Brok deze periode. De tranen staan in haar ogen. Maar het ergste vindt Den Brok, dat men zegt in gesprek en overleg te zijn. „En dat is niet waar. We zijn een half jaar verder, en niemand is in overleg. Pas deze week kreeg de gemeente van Defensie een presentatie van de plannen. Zes maanden totale onduidelijkheid. En het eind is niet in zicht.” En intussen probeer je de situatie weg te houden van je kinderen. Maar als dan ineens de jongste van 7 jaar aan je vraagt ‘waar we dán moeten gaan boeren’, ja… dat is moeilijk. Daar moet dat jochie toch helemaal niet mee bezig zijn?”
Foutje
Het beste scenario zou zijn, dat defensie zou zeggen dat alles berust op een vergissing. „Foutje! Maar helaas is deze manier van communiceren onderdeel van het beleid in Nederland. Kijk wat het doet met ons; ik zie het in de buurt, de een is fel, de ander stil en weer een ander werkt zich te pletter. Onzekerheid is verschrikkelijk. Maar he, ook dit hoort bij ondernemen. En ik laat me niet mijn plezier in het boeren en de Boeren Pitstop afnemen. Er komen mooie weekenden aan met veel fietsers op de boerderij. Daar ga ik van genieten.” Dat is Den Brok, één bult energie. „En onze missie, mensen laten zien en ervaren hoe het toegaat op een boerderij, die blijven we uitdragen.”
Den Brok probeert intussen zoveel mogelijk handtekeningen op te halen om de staatssecretaris te overhandigen als die binnenkort op werkbezoek komt. Hier kunnen mensen tekenen: www.geenmegakazerne.petities.nl