Meer geld verdienen? Vraag het de dierenarts!
Met de huidige melkprijs houdt u uw portemonnee het liefst gesloten. Maar vergeet niet dat het vasthouden aan gewoontes ook (financiële) gevolgen kan hebben. Het is dus van belang om scherp te blijven en het management te verbeteren. Naast een betere koegezondheid kan dit ook geld schelen en zelfs opleveren. Dat geldt in het bijzonder voor de periode rond afkalven, waar de meeste ziektes voorkomen en de meeste kosten worden gemaakt.
Wist u dat de gemiddelde kosten per kalving (van kalven tot 1 maand in lactatie) tussen 200 en 300 euro per koe liggen ?
Dat bedrag wordt vandaag de dag nog grotendeels besteed aan faalkosten zoals de behandeling van transitieziekten. Je kunt er ook voor kiezen een groter deel van dit bedrag in te zetten voor ziektepreventie. Hierdoor zal een melkveebedrijf minder transitieziektes hebben wat overeenkomt met minder trammelant, minder stress, beter dierenwelzijn, meer tijd, een beter geregeld leven en ga zo maar door.. Hoe u dit voor elkaar kunt krijgen? Hier zijn drie tips.
Tip 1: wees kritisch op uw transitiemanagement en stel doelen
De eerste stap in het verbeteren van uw bedrijfsresultaat via koegezondheid, is het kritisch kijken naar uw transitiemanagement. De 90 dagen durende periode van 60 dagen voor- tot 30 dagen na afkalven is namelijk cruciaal voor het succes van de volgende lactatie en het garanderen van een soepele opstart. Wat kan beter? Als u uw verbeterpunten scherp heeft, kunt u concrete doelen stellen.
Tip 2: zorg dat u de juiste doelen kiest
Als u het transitiemanagement gaat bijsturen, moet u wel weten met welk doel u dit doet. Is het voor uw bedrijf economisch gezien het belangrijkst om in te zetten op minder mastitis, minder lebmaagverplaatsingen of het terugdringen van slepende melkziekte? Dat is voor elk bedrijf anders; weet wat bij uw bedrijf de grootste kostenpost is. Overleg met uw dierenarts, want hij of zij.kan de vinger leggen op de oorzaak van een slechte opstart en effectieve maatregelen voorstellen voor het voorkomen van ziektes.
Tip 3: pak oorzaken aan
Met een scherpe doelstelling, zoals het terugbrengen vanslepende melkziekte met 75%, kunt u effectief aan de slag om uw management te verbeteren. Daarbij gaat het om het aanpakken van oorzaken, zoals een slechte voeropname tijdens de droogstand. Bijvoorbeeld doordat restvoer van de lacterende dieren wordt gevoerd of doordat er te weinig ruimte is aan het voerhek. Ook kunnen te weinig drink- en ligplaatsen zorgen voor extra stress, waardoor de weerstand onder druk komt te staan. Uw dierenarts kan bij verschillende problemen snel een inschatting maken van mogelijke oorzaken en samen met u een plan maken om bij te sturen.
De boodschap van dit verhaal? Zie uw dierenarts niet alleen als partner bij het behandelen en voorkomen van ziektes, maar ook als partner bij het verbeteren van uw bedrijfsresultaat. Het opstellen van doelstellingen om de kosten per kalving naar beneden te brengen, is daarbij een goed uitgangspunt.