Pacht: van voorstellen tot Kamervragen
Wat speelt er?
Eigenlijk twee losse zaken die door de speling van het lot ineens samen vallen. Als we kijken naar de voorstellen voor nieuwe pachtwetgeving, heeft een van de partijen nog zelf een nieuw voorstel gedaan. De BLHB, de bond voor landpachters, wil graag een AMvB prijstoetsing voor geliberaliseerde pachtcontracten invoeren. Dit zou op basis van het huidige artikel BW 7:397 lid 4 ingevoerd kunnen worden. De ins en outs laten we hier achterwege. Voor pachters zou dit een goede optie kunnen zijn, maar het is afwachten hoe verpachters reageren.
Geliberaliseerde pachtcontracten
Parallel hieraan loopt de discussie omtrent hoge pachtprijzen voor geliberaliseerde pachtcontracten. Overheden vormen hierin het lijdend voorwerp. Wat speelt er? Steeds meer overheden, bijvoorbeeld provincies en het Rijksvastgoedbedrijf, verpachten gronden geliberaliseerd aan de hoogste bieder bij inschrijving, met extreem hoge pachtprijzen tot gevolg. Een contract duurt meestal maximaal drie jaar, waarbij er vaak zeer stringente voorwaarden voor een bouwplan worden opgenomen. Pachters ervaren dit als onredelijk bezwarend. Het is dan ook de vraag of dergelijke bepalingen in de basis niet strijdig zijn met hetgeen redelijk en billijk verwacht mag worden van gedragingen als verpachter en pachter.
Private verpachters
Op een ander front, bij private verpachters, loopt de discussie over betalingsrechten. Private partijen, bijvoorbeeld Natuurmonumenten, proberen betalingsrechten en zelfs fosfaatrechten naar zich toe te trekken. Zij zoeken hierin naar goede voorwaarden. Al deze zaken vertroebelen de onderhandelingen rond het aangaan van een pachtovereenkomst. Wisselende berichten volgen elkaar snel op. Men kan aangeven dat dit enkel marktwerking is, maar die vlieger gaat niet helemaal op. Pachters krijgen namelijk steeds meer behoefte aan grond, met name door allerhande regelgeving zoals de AMvB grondgebonden groei melkveehouderij, dus agrariërs kunnen ook niet veel anders. Regelingen die bedoeld zijn om de agrarische sector en het grondgebruik in evenwicht te houden, worden hierbij onterecht speelbal van partijen. Voor de regelingen an sich is best wat te zeggen: ook de veehouderij moet in evenwicht blijven. In het samenspel van regelgeving ontstaan er echter steeds meer manco’s.
Kamervragen
Onder meer CDA en D66 hebben hier inmiddels Kamervragen over gesteld. Een derde ronde Kamervragen is in voorbereiding. Punt is dat een goede bodemgesteldheid feitelijk alleen kan ontstaan als de gebruiker de grond op een redelijke wijze kan gebruiken, met een langetermijnvisie tegen een redelijke prijs. Dat dit haaks staat op de door de minister gewenste financiële uitnutting, doet daar niets aan af.
Kan Alfa u helpen?
Concreet is er nog altijd geen nieuwe regelgeving. Langzaam ontstaat echter wel een duidelijke weerstand tegen de excessen die ontstaan door de huidige mogelijkheden rond geliberaliseerde pacht. Deze weerstand heeft politiek Den Haag inmiddels bereikt.
Bent u in onderhandeling over een pachtovereenkomst? Heeft u een bestaande overeenkomst met strenge bepalingen inzake betalingsrechten? Wilt u meer weten over uw pachtsituatie in de toekomst? Alfa helpt u graag!
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jasper Vijfhuizen