Hoe gaan we fosfaat prognosticeren op uw melkveebedrijf?
Uiterlijk 15 mei 2016 heeft u uw grondpositie via de GDI-opgave aan RVO doorgegeven. Deze grondpositie bepaalt voor uw bedrijf wat u maximaal in het kalenderjaar 2016 aan fosfaat kunt produceren. Bedrijven die krap in de grond zitten, moeten daarom op basis van de Amvb grondgebondenheid al een maximale hoeveelheid te produceren fosfaat vaststellen. Daar overheen komen dan vanaf 2017 de fosfaatrechten. Aan de hand van de aanwezige hoeveelheid fosfaatrechten mag u fosfaat produceren.
Plafond aan hoeveelheid
De conclusie is dat er met beide regelingen een plafond wordt gesteld aan het door u te produceren fosfaat van melkvee. Dit is eigenlijk een nieuw soort quotum dat niet mag worden overschreden. Voor u als melkveehouder is het van belang te weten hoeveel melkvee u elk jaar kunt houden, waarbij u uw maximale fosfaatruimte benut. Met de huidige middelen (KringloopWijzer) weten we achteraf pas hoeveel fosfaat u daadwerkelijk heeft geproduceerd. Tijdig sturen om binnen het fosfaatquotum te blijven is daardoor niet meer mogelijk.
Komt een prognose wel uit?
Is het wel mogelijk om een realistische fosfaatprognose op te stellen? En kunnen we gedurende het jaar de prognose met de daadwerkelijke fosfaatproductie monitoren? Met het melkquotum was dit eenvoudig. Elke maand waren de geleverde kilogrammen melk bijgewerkt en had u goed in beeld hoeveel melk u nog mocht produceren. Een fosfaatprognose maken is nog wel te doen. Maar of deze ook in werkelijkheid uitkomt, is maar de vraag. U kunt achteraf enorm worden verrast, doordat uw prognose niet juist is geweest. Op korte termijn verwachten wij niet dat er middelen zijn om een betrouwbare prognose te maken.
Combinatie van beide systemen
Voor u als melkveehouder is dat teleurstellend. U wilt graag weten hoeveel melkvee u maximaal kunt houden binnen uw fosfaatquotum. Een advies gebaseerd op gemiddelde aantallen dieren maal de norm zal vaak leiden tot een situatie waarbij u achteraf meer melkvee had kunnen houden. Een te positieve prognose gebaseerd op BEX-voordeel kan ertoe leiden dat u te veel melkvee heeft gehouden. Als adviseurs bij Alfa pleiten wij voor een combinatie van beide systemen: op basis van de BEX van de afgelopen drie jaren een gemiddelde norm per melkkoe bepalen en daarmee rekenen om aan de mestverwerking, grondgebondenheid en fosfaatrechten te voldoen.
De voordelen
De voordelen hiervan zijn dat u via het gemiddelde stuks melkvee dat aanwezig is kunt sturen om binnen uw plafond te blijven. U wordt nog steeds beloond voor het efficiënter voeren. Seizoensschommelingen worden opgevangen door het middelen over drie jaren. En een bijkomend voordeel is dat de ingevulde KringloopWijzers een stuk betrouwbaarder worden.
Bovenstaande voordelen zijn naar ons idee reden om deze discussie aan te gaan. In de huidige discussies over het fosfaatquotum wordt hier naar ons idee te weinig aandacht aan besteed. Als melkveehouder heeft u binnenkort wel een goed werkend prognose- en monitoringsmiddel nodig om grip op uw bedrijf te houden en daarmee de grenzen van uw fosfaatplafond op te zoeken.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite.
Tekst: Jolte Pot