
Slimme keuzes in je bouwplan

Voederbieten benutten lang stikstof
Omdat voederbieten een lang groeiseizoen hebben, is het gewas in staat om nog zelfs in de maand november stikstof (N) uit de bodem op te nemen. Zo wordt het belangrijke groei-element efficiënt benut. Door voederbieten te telen na gescheurd grasland, kan uitspoeling van stikstof verminderd worden. Daarnaast profiteren de bieten enorm van extra voedingsstoffen die mineraliseren uit de oude graszode. Het is wel verstandig om te kiezen voor voederbieten met een Nuprid-ontsmetting tegen ritnaalden.
3de gewassen ideaal voor gras-klaver
Diverse gewassen, naast mais en gras, zorgen voor een perfect inzaaimoment voor gras-klaver. Klaver mag niet te laat gezaaid worden vanwege dalende bodemtemperaturen. De vuistregel is inzaaien voor 15 september. Veel gewassen zijn dan nog niet geoogst. Echter gewassen als granen, erwten, zomer- en winterveldbonen maar ook ultra vroege snijmais hebben een kort groeiseizoen en worden tussen eind juli en begin september al geoogst. Dus een teelt van “kort-seizoen gewassen” geeft ruimte in het bouwplan voor een geslaagde inzaai van gras-klaverpercelen.
Extra organische stof
Met ultra tot zeer vroege snijmais kan de nateelt van een goede groenbemester zorgen voor extra organische stof opbouw in de bodem. Hoeveel effectief organische stof (EOS) een vanggewas levert, hangt af van de keuze van het gewas en de groeiomstandigheden in najaar en voorjaar. Op zand- en lössgronden worden na de maisteelt verplichte vanggewassen voorgeschreven. Op klei- en veengronden is de keuze voor een groenbemester vrij.
Het denken in een systeem van slimme gewasrotaties op het melkveebedrijf geeft een win-win situatie voor grond, gewas en veehouder.
Ook een slim bouwplan kiezen? Kijk naar de mogelijkheden op onze website of vraag uw LG-ruwvoerspecialist om advies >>
Tekst: LG